Un bărbat din Oradea cu grave probleme de vedere a reușit să își reînnoiască permisul de conducere. Frauda a ieșit la iveală în 2021, după ce fosta soție l-a denunțat atunci când au divorțat. În prezent, ambii foști soți au primit pedepse. Dar iată cum s-a întâmplat totul! Planul ireal pus la cale!
Întreaga poveste s-a întâmplat în urmă cu patru ani. Orădeanul nevăzător care a reușit să își ia permisul de conducere primise, la vremea respectivă, o ofertă de angajare ca șofer la o firmă de curierat în Elveția. Însă pentru asta bărbatul trebuia să își reînnoiască permisul, iar el suferea de probleme grave de vedere, având chiar și legitimație de nevăzător și dosar depus pentru a se pensiona din motive medicale.
Fosta soție a decis însă că bărbatul nu poate pierde oferta de angajare, astfel că a pus la cale un plan: a completat cu numele ei formularul, a obținut avizul favorabil în baza controalelor medicale, după care a șters numele ei și l-a trecut pe cel al soțului ei.
Toată această fraudă avea să iasă la iveală anul trecut, când, divorțați deja, fosta soție l-a denunțat pe fostul soț la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.
Pentru ca ea să poată scăpa basma curată, a pretins în fața anchetatorilor că bărbatul a fost cel care a forțat-o să își facă analiza oftalmologică și că tot el ar fi făcut falsurile în fișa de consultație depusă la dosarul înaintat Serviciului Permise.
Însă din cercetările anchetatorilor, care au solicitat și o expertiză grafologică, reiese că povestea falsului este reală, dar că scrisul de pe document este al femeii și nu al bărbatului, cum a dorit ea să se creadă.
De altfel, și bărbatul susținuse că „scrisul pare al soției” și a negat că ar fi măsluit el fișa de consultație.
„Fosta sa soție a venit cu propunerea că în schimbul sumei de 1.000 lei va obține, într-un mod cunoscut numai de ea, rezultatul favorabil necesar reînnoirii permisului de conducere”, le-a spus orădeanul anchetatorilor.
Ambii foști soți au fost trimiși în judecată. Femeia s-a ales cu acuzația de fals material în înscrisuri oficiale și inducerea în eroare a organelor judiciare, iar bărbatul a fost inculpat pentru uz de fals. Ambii orădeni și-au recunoscut faptele, în totalitate.
Femeia a primit un an de închisoare, iar fostul ei soț a primit 3 luni de închisoare. Aplicarea pedepselor a fost amânată pe o perioadă de supraveghere de doi ani.
De asemenea, instanța a anulat fișa medicală falsificată, astfel că orădeanul va rămâne din nou fără permisul de conducere, iar pentru reînnoirea actului va trebui să se prezinte în fața medicilor. Hotărârea judecătorească nu este definitivă, iar atât cei doi, cât și procurorii o pot ataca, cu apel. Verdictul final va fi pronunţat de Curtea de Apel Oradea.