Atunci când ne mutăm într-un apartament sau o casă nouă, nu ne place cum este amenajat și luăm decizia de a face unele modificări. De exemplu, vreți să faceți o recompartimentare interioara, să demolați un perete său să măriți o fereastră. Pentru toate acestea trebuie să ții cont de ce autorizații ai nevoie dacă vrei să faci modificări în apartament.
Ni s-a întâmplat de multe ori să nu mai fim mulțumiți de apartamentele în care locuim, așa că vrem să aducem unele îmbunătățiri. Totuși, dacă vrem să dărâmăm un perete sau de pe hol sau din bucătărie, avem nevoie de anumite acte. Este bine de știut în ce condiții poți schimba anumite lucruri în locuință, dar și de ce autorizații ai nevoie dacă vrei să faci modificări în apartament.
Astfel, pentru a evita problemele cu autoritățile atunci când faceți o recompartimentare interioară, trebuie să faceți niște drumuri pentru acte.
Mai mult de atât, trebuie să țineți cont că puteți afecta structura de rezistență a clădirii, dacă nu obțineți autorizațiile necesare. În materialul de mai jos, aveți la dispoziție o serie de informații referitoare la documente de care ai nevoie pentru a te apuca să spargi prin casă.
De ce autorizații ai nevoie dacă vrei să faci modificări în apartament. De curând s-au făcut modificări la Legea nr. 50/1991, care face referire la lucrările de modificare a compartimentărilor interioare și de închidere a balcoanelor.
De precizat este faptul că certificatul de Urbanism se eliberează în cel mult 30 de zile de la depunerea actelor de la biroul de urbanism al primăriei de care aparții. Acesta nu permite construirea într-un apartament sau casă, ci doar informează cu privire la principalele caracteristici ale construcțiilor ce se pot executa pe un teren și enumeră actele ce se vor depune pentru obținerea autorizației de construire.
După ce ai obținut certificatul de Urbanism, trebuie să consulți un arhitect, cel care îți va întocmi proiectul solicitat prin certificat, inclusiv releveul și documentația tehnică. Apoi, după ce ai toate actele, trebuie să depui dosarul la serviciul de urbanism al primăriei de care aparții.
Deși am enumerat mai multe documente necesare pentru a construi în propriul apartament, nu toate modificările pe care intenționezi să le faci trebuie să fie aprobate de primărie. Mai jos am întocmit o listă pentru schimbările pe care le poți face fără nicio autorizație de construire:
Dacă este vorba de mici compartimetări, aici legislația spune că nu este nevoie de autorizație de construcție, dacă acest proces se face din materiale ușoare, demontabile. O astfel de excepție, prevăzută în legea modificată în 2020, face referire și la diferitele rețele de comunicații, după cum urmează: