02 sept. 2022 | 13:28

Țara din Europa care crește prețurile cu 50% la energie. Facturile vor exploda

Diverse
Țara din Europa care crește prețurile cu 50% la energie. Facturile vor exploda
Importurile de gaze au crescut cu 104% în iunie 2021

Pe fondul actualei crize energetice, la nivel mondial, există toate premisele ca mai toți să scumpească energia electrică. Un nou pas a fost anunțat zilele astea, de la cine nu se aștepta nimeni. În cele ce urmează vorbim despre  țara din Europa care crește prețurile cu 50% la energie. Analiștii din piață avertizează că facturile vor exploda în perioada următoare.

Turcia este țara din Europa care crește prețurile cu 50% la energie

Turcia a majorat nou prețurile la gazele naturale și la electricitate. Este a doua mare majorare, după cea din 1 iunie 2022. Autoritățile de la Ankara au justificat situația critică actuală a piețelor energetice globale și contribuția la inflația anuală globală. Conform ultimelor date, inflația a depășit 70% în perioada aprilie-mai 2022.

Compania de stat BOTAȘ a majorat prețurile la gazele naturale cu 30% pentru gospodării. O altă majorare a fost de 16,3% pentru gazele utilizate în producția de energie electrică. Cât despre prețul pentru gazele utilizate în industrie, aici a crescut cu10,2%.

Turcia își importă aproape în totalitate necesarul de energie. Oficialitățile turce vorbesc de 99% din gaz și 89% din petrolul important în 2020. Situația,e xtrem de volatilă, o face vulnerabilă la creșterile de prețuri la nivel mondial.

În ianuarie 2022, Turcia a anunțat că intenționează să cheltuiască 6,5 miliarde de euro pentru facturile energetice ale cetățenilor săi în 2022. Banii erau alocați pentru un sprijin de 50% pentru gazele naturale și 25% pentru electricitate.

În plus, BOTAȘ a majorat prețurile la gaze cu 25% pentru uzul rezidențial, 50% pentru uzul industrial și 15% pentru generarea de energie în industrie în ianuarie 2022 și cu 35% pentru gospodării și 50% pentru industrie în aprilie 2022.

Analiștii trag un semnal de alarmă. Facturile vor exploda!

Efectele actualei crize energetice a determinat Turcia să majoreze brusc prețurile la electricitate cu 50-100% pentru gospodării și companii. Astfel a crescut din nou facturile lunare la gazele naturale, accentuând tensiunile într-o economie care se confruntă cu o inflație generală în creștere.

Autoritatea de reglementare a pieței energiei a declarat că prețurile la electricitate au fost majorate cu aproximativ 50% pentru gospodăriile cu cerere mai mică pentru 2022, în timp ce au fost majorate cu peste 100% pentru utilizatorii comerciali cu cerere mare.

Inflația anuală a Turciei a urcat la peste 21% în noiembrie anul trecut și a depășit 30% în decembrie, după o prăbușire a monedei în ultimele luni, provocată de o serie de reduceri neortodoxe ale ratelor dobânzii.

Toate aceste majorări vin și pe un alt fond, extrem de important. Conducta Nord Stream 1, care transportă gazul rusesc către Germania a fost oprită din nou. Decizia a venit ca urmare a unor lucrări de întreținere în perioada 31 august – 2 septembrie, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la aprovizionarea Europei în cazul în care întreruperea se prelungește, conform agenției Reuters.

Importurile de gaze ale Turciei au crescut cu 104% în iunie 2021

Importurile de gaze naturale ale Turciei au crescut cu 104,2% în luna iunie a anului trecut, comparativ cu aceeași lună din 2020. Datele au fost publicate recent de organismul de supraveghere a energiei din Turcia.

Importurile de gaze naturale au crescut la aproximativ 4,06 miliarde de metri cubi, de la aproximativ 1,99 pentru aceeași lună din 2020. În iunie 2021, Turcia a importat 3,78 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin conducte. Alte 278 milioane de metri cubi au fost achiziționate sub formă de GNL.

Acest lucru a marcat o creștere a importurilor de gaze prin conducte de 252,6%. Iimporturile de GNL au scăzut cu 69,6%. Rusia a fost principala destinație a importurilor de gaze ale Turciei, furnizând 2,39 miliarde metri cubi de gaze naturale. Iranul și Azerbaidjanul au urmat cu 867 miliarde metri cubi de gaze naturale și, respectiv, 522 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Importurile din Rusia și Iran au crescut

Importurile de gaze ale Turciei din Rusia și Iran au crescut cu 1.431% și, respectiv, 100% în iunie. De cealaltă parte, importurile din Azerbaidjan au scăzut cu 43% față de aceeași perioadă a anului 2020.

Consumul total de gaze al Turciei a crescut cu 70,2%, ajungând la aproximativ 3,83 miliarde metri cubi , de la aproximativ 2,25 miliarde metri cubi în iunie 2020.

Consumul casnic a scăzut cu 7,3%, până la 352 metri cubi , în timp ce utilizarea gazelor în centralele electrice a crescut cu 188,5%, până la 1,71, în aceeași perioadă. Creșterea consumului în centralele electrice pe bază de gaze naturale continuă să stimuleze importurile.

Creșterea uriașă a consumului de gaze și a importurilor în luna iunie 2021 comparativ cu luna mai a anului 2020 reflectă încetinirea. Volumul de gaze naturale înmagazinate în iunie 2021 a crescut cu 38,4%, ajungând la aproximativ 2,60 miliarde de metri cubi, comparativ cu aproximativ 1,88 miliarde de metri cubi în iunie 2020.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Cea mai așteptată lansare pe Netflix. Fanii sunt în al 9-lea cer
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro