Țara din Europa unde prețurile au crescut cu peste 80%. Locuitorii nu vor mai avea ce mânca

Țara din Europa unde prețurile au crescut cu peste 80%. Locuitorii nu vor mai avea ce mânca
Țara din Europa unde au avut loc majorări de 80%.

Prețurile dintr-o țară din Europa au crescut enorm. Cetățenii sunt îngrijorați de scumpirile care au loc mai ales acum. Moneda națională a pierdut aproape jumătate din valoarea sa doar în ultimul an, iar prețurile cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 24 de ani, arată cele mai recente cifre. Rata anuală a inflației a atins 78,62% în iunie și este peste așteptările specialiștilor.

Țara din Europa unde prețurile au crescut îngrozitor: cetățenii sunt speriați

Reducerea de anul trecut a ratelor dobânzilor de la 19% la 14% a dus la o scădere a valorii lirei turcești. Prețurile din Turcia din aceste momente cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 24 de ani.

Țara se luptă pentru a pune capăt unui deceniu de inflație cronică ridicată, timp în care lira turcească a pierdut aproape jumătate din valoarea sa în ultimul an.

Rata anuală a inflației a atins 78,62% în iunie, peste așteptările specialiștilor. Costurile de transport și locuințele au înregistrat unele din cele mai mari creșteri, agravate de războiul din Ucraina.

Inflația a crescut de anul trecut, moment în care președintele turc a redus ratele dobânzilor pentru a încerca să stimuleze economia. Șeful de stat a descris ratele dobânzilor ca fiind „mama și tatăl tuturor relelor” și a încercat să atenueze prețurile printr-o metodă neașteptată.

Transportul a înregistrat cea mai mare creștere a costurilor, urcând cu urcând cu 123% în ultimul an. Alimentele și băuturile au crescut cu 94%, iar costul mobilierului și al echipamentelor de uz casnic a crescut cu 81%.

Interese

Turcia a așteptat până în ultimul moment pentru a accepta invitarea Finlandei și Suediei să adere la NATO. Ankara urmărește în acest timp interesele la mijlocul liniei dintre Rusia și Ucraina, iar președintele Turciei încearcă să își păstreze electoratul mulțumit.

„Mulțumesc că ați făcut efortul de a veni”, i-a spus președintele SUA, Joe Biden, lui Recep Tayyip Erdoğan la Madrid, înaintea întâlnirii bilaterale dintre cei doi.

Joe Biden a încercat să intervină „cu măsură” în negocierile dintre Turcia, Finlanda și Suedia.

„Turcia a lovit cu pumnul în masă!”

„Finlandezii și suedezii au avut grijă să îl aducă în joc pe președinte în momentul pe care l-au considerat cel mai important”, a spus un oficial SUA.

Turcia a obținut în ultimul moment garanții pentru ferme din partea Suediei în privința acțiunilor împotriva „teroriștilor” kurzi.

„Turcia a lovit cu pumnul în masă! Europa a căzut în genunchi”, titra, miercuri, publicația pro-guvern din Turcia, Yeni Akit, scrie The Washington Post.