Ministrul rus de Externe a ajuns marți seară în Turcia, acolo unde urmează să negocieze cu șeful diplomației turce despre deblocarea cerealelor ucrainene. Astfel, Serghei Lavrov urmează să se întâlnească miercuri cu Mevlüt Cavusoglu pentru a dezbate posibilitățile Urainei, un jucător important pe piaţa mondială de cereale, să-şi exporte cerealele blocate în prezent în porturile sale.
Toate încercările de negocieri au ca scop evitarea unei foamete care să afecteze din ce în ce mai tare întreaga lume, în special Africa și Orientul Mijlociu. Astfel că, începând cu 24 februarie, atunci când Rusia a invadat Ucraina, majoritatea exporturilor Ucrainei prin Marea Neagră au fost blocate, având drept consecință creșterea tuturor prețurilor.
La solicitarea Națiunilor Unite, Turcia și-a oferit ajutorul pentru a asigura asistență în escortarea convoaielor maritime din porturile Ucrainei, în ciuda existenței minelor, unele fiind identificate chiar aproape de coastele turcești.
Potrivit ministrului turc al Agriculturii, Ankara a încheiat „un acord cu Ucraina care ne va livra (la un preț) cu 25% mai ieftin decât cel al pieței. Atât Rusia, cât și Ucraina au încredere în noi. Discuțiile continuă”, a transmis Vahit Kirisci, citat marți de mai multe cotidiene turcești.
Potrivit ministrului turc, „Ucraina își protejează în prezent porturile comerciale cu mine” și se teme să fie „atacată de Rusia” în cazul în care acestea vor fi retrase.
Înainte de vizita lui Serghei Lavrov în Turcia, ministrul turc al Apărării Hulusi Akar a purtat discuții telefonice cu omologul său rus Serghei Şoigu, încercând să găsească o metodă prin care transporturile de floarea soarelui, cereale și alte produse agricole să se desfășoare în siguranță maximă.
Presa ucraineană a asigurat că negocierile dintre Turcia și Rusia vor include, de asemenea, și Ucraina și ONU.
În tot acest timp, ambasada Ucrainei la Ankara a negat orice legătură dintre între ambasadorul Vasyl Bodnar și domnul Lavrov. Mai mult, Vasyl Bodnar, a făcut acuzații grave la adresa Rusiei, susținând că „fură fără rușine” și exportă cereale ucrainene din Crimeea (sud), anexată de Moscova în 2014, în special în Turcia.
Deși Turcia susține Ucraina, furnizându-i drone de luptă, aceasta nu negljează nici relațiile cu Rusia, încercând să mențină o poziție neutră față de țara condusă de Vladimir Putin, de care depinde pentru aprovizionarea cu energie și cereale.
Războiul din Ucraina a dat peste cap întreaga economie a lumii, având în vedere că țara invadată de ruși urma să devină al treilea exportator mondial de grâu, furnizând 50% din comerţul mondial de seminţe şi ulei de floarea soarelui. Kievul exporta în fiecare lună 12% din grâul mondial, 15% din porumb şi 50% din uleiul de floarea soarelui, potrivit AFP.