Semnificația numelui Alexandru. Sfântul Alexandru este sărbători de credincioși pe data de 30 august, în fiecare an. Acesta mai este supranumit și „protectorul omenirii”, fiind unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și un apărător al credinței creștine.
Sfântul Alexandru a trăit în perioada secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare. De asemenea, a fost ucenicul Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantinului. Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților. Însă, cu toate acestea, a fost considerat îndeajuns de demn să-l slujească pe Sfântul Mitrofan, datorită virtuții sale.
Din cauza vârstei, Patriarhul din acea vreme a Constantinopolului, Sfântul Mitrofan, l-a trimis pe Alexandru să participe la Sinodul I. Aici, Sf. Alexandru a apărat religia și credința împotriva ereziei lui Arie, care spunea că Fiul nu este veșnic, ci a fost creat de Tatăl.
După ce s-a încheiat Sinodul, un înger al Domnului i-a apărut Patriarhului. Acesta i-a spus că cel care va lua scaunul bisericesc va fi Alexandru, slujitorul său. Sfântul Alexandru a ajuns Patriarh al Constantinopolului, continuând să apere Credința Ortodoxă. Acesta a murit la 98 de ani, în anul 337.
Numele Alexandru vine de la vechiul nume persan Aleksandros. În Grecia Antică, cea mai veche atestare provine din Iliada. Aleksandros era un alt nume al lui Pariș, fiul regelui Priam. De asemenea, varianta feminină a numelui a apărut pentru prima dată în Descrierea Eladei a lui Pausanias.
Aleksandros este considerat a fi un nume compus din verbul grecesc „alexo” – a apăra, a proteja și „andros”, formă de genitiv a substantivului „aner” – bărbat, om. Prin urmare, semnificația numelui Alexandru ar fi „care îi apără pe oameni”.
În folclorul românesc, Alexandru este un ideal de vitejie. În istoria romanilor, Alexandru a fost un nume tradițional pentru domnitori. În total, 22 de domni din Țara Românească și Moldova au purtat numele de Alexandru.
Se spune despre cei care poartă numele de Alexandru că sunt persoane sociale, independente, optimiste și joviale. Sunt firi seducătoare, energice și înzestrare cu o carismă unică. Mereu sunt cu zâmbetul pe buze și se face rapid remarcat. Îi place foarte mult să comunice și se află în centrul atenției de cele mai multe ori.
Despre Alexandra se spune că este puternică și independentă, iar partenerul ei de viață trebuie să fie la același nivel cu ea. Este foarte inteligentă și poate face carieră în domenii precum jurnalism, sport sau justiție.
Câteva derivate de la prenumele Alexandru sunt:
“Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată? Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse.
Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta.
Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu. Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tau (numele). Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
Citește și: Când este Sfântul Alexandru 2022. In ce zi pică și ce este bine să faci