S-a aflat ce a păţit un român când a vrut să ia o cafea la pahar de unică folosinţă pe litoralul românesc. Românii care au ales să -și petreacă vacanța pe litoralul românesc se plâng de prețurile tot mai ridicate pe care le găsesc în staţiuni. Unde găseşti cele mai mici preţuri, vezi în rândurile de mai jos.
Românii care merg pe litoralul românesc dau piept cu prețurile tot mai mari, indiferent că este vorba de cazare, de mâncare sau chiar de o simplă cafea.
Cu toate acestea există şi locuri la malul mării unde preţurile sunt pentru toate buzunarele. După o noapte de distracţie, cei mai mulți dintre oameni se trezesc cu o ceaşcă mare de cafea. Cei care nu au ajuns încă pe litoral trebuie să ştie că preţurile diferă pentru „licoarea magică” de la o staţiune la alta.
Spre exemplu, în Eforie Nord pentru un pahar de cafea de la automat turiștii scot din buzunar doar doi lei. De altfel, Eforie Nord este cunoscută pentru preţurile mici, din acest motiv este şi stațiunea preferată a românilor în acest an.
La polul opus, cea mai scumpă stațiune, ca de obicei, este stațiunea Mamaia. În staţiunea de fiţe de pe litoralul românesc preţurile au explodat.
Aici, pentru o banală cafea de la aparat turiştii sunt nevoiţi să plătească între 10 și 12 lei. Situația se schimbă în cazul în care vreți să serviți o cafea la terasă, acolo va trebui să plătiți între 18 și 20 de lei.
Există două tabere, când vine vorba despre modul în care este băută cafeaua. Cei care consideră că trebuie băută cu lapte și cei care spun că este mult mai sănătoasă, în cazul în care este băută fără lapte. Cu toate astea, medicul Mihaela Bilic a dezvăluit ce se întâmplă în organismul nostru când bem o cafea cu lapte.
„Cafeaua cu lapte încălzește și…slăbește. Într-o zi de iarnă autentică, ce poate fi mai potrivit decât o cană de cafea cu mult lapte. O caffe latte cum ar spune italienii, adică o ceșcuță de cafea peste care punem lapte din belșug. Toată lumea cunoaște efectul tonic, de trezire al cafelei; stimulează tranzitul digestiv, atenția, memoria, capacitatea de concentrare… suntem în formă!
În momentul în care punem mult lapte peste cafea se produce un fenomen interesant: taninurile din cafea, în mediul acid din stomac, determină precipitarea proteinelor din lapte. Cu alte cuvinte laptele se „brânzește”. „Cafeaua cu lapte este indigestă”, au strigat vocile răuvoitoare ce au mediatizat acest proces nevinovat, îl cunoaște orice mamă al cărui bebeluș regurgitează după ce a supt. E absolut natural și 100% fiziologic ca laptele să precipite în stomac.
Amănuntul care a fost omis este faptul că laptele, în această formă semi-lichidă, stă în stomac 2-3 ore, ne stimulează senzația de sațietate și ne ține de foame. Un pahar de caffe latte poate ține loc de mic dejun sau poate fi gustarea perfectă pentru persoanele care vor să slăbească, are doar 100 de calorii! Atenție însă la adaosul de zahăr sau miere în compoziție, 2 lingurițe zahăr sau 1 plic de miere= 50cal”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.