Viața românilor este din ce în ce mai scumpă și mulți sunt nevoiți să renunțe la anumite lucruri doar pentru a își plăti facturile la utilități sau ratele. Rata inflației staționează la 15%. Acesta este indicatorul care arată cât de mult au crescut prețurile, însă odată cu ele, cresc și dobânzile. Banca Centrală a majorat dobânda-cheie la 5,5%, motiv pentru care ratele românilor sunt în creștere.
După toate sacrificiile pe care mulți români sunt nevoiți să le facă pentru a trăi de la o lună la alta, cei care au credite vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat cât de mult vor crește ratele în perioada următoare.
„Creșterea dobânzii-cheie cu 0 75 % a fost cumva pusă în preț înainte, de către bănci, atunci când au codat ROBOR-ul.
Mai mult decât atât, ele au considerat că Banca Centrală va crește dobânda-cheie cu un punct. Părea la un moment dat că e nevoie de un punct procentual de creștere, de vreme ce inflația ar fi continuat să crească, dar estimarea BNR este că suntem pe un platou de inflație.
Undeva în jurul acestei valori de 15 % va evolua inflația o perioadă de timp. Şi ultimele date de inflație, confirmă că suntem pe acest platou.”, a explicat Dan Suciu, la Antena3.
În privința ratelor, Dan Suciu a explicat că majorarea dobânzii a fost deja pusă în preț, săptămână trecută. De altfel, ROBOT nu a mai crescut, ba dimpotrivă, a scăzut, ca urmare a politicii monetare și a prognozei de inflație.
„În ceea ce privește ratele, această majorare de dobândă de săptămâna trecută a fost pusă deja în preț.
De altfel, am văzut că ROBOR n-a mai crescut tocmai pentru că a văzut decizia băncii de politică monetară. Băncile au văzut decizia de politică monetară și, în consecință, au chiar scăzut ROBOR-ul, de vreme ce ROBOR-ul la 3 luni.
Aici e discuția, nu la celelalte scadențe, pentru că, în mare, parte dintre ele sunt bine cotate – a scăzut sub pragul de 8 %, tocmai pentru că am avut această decizie de politică monetară și această prognoză de inflație.”, a mai precizat Dan Suciu.
Totodată, Dan Suciu a explicat că ritmul împrumuturilor de la bănci nu a scăzut, în ciuda inflației și a unor dobânzi mai mari.
El a spus că ritmul de creditare a fost foarte crescut, „semn că oamenii consideră că pot duce aceste dobânzi mai departe”.
El a mai spus că IRCC-ul va crește, „că n-are cum să rămână aici”. IRCC este noul indice de referință folosit pentru calcularea ratelor creditelor care au dobânzi variabile.
IRCC este determinat la finalul oricărui trimestru, ca o medie aritmetică a valorilor zilnice din intervalul de timp luat în considerare. Rezultatul se aplică, apoi, pentru tot trimestrul următor.
„A fost un ritm foarte crescut de creditare, semn că oamenii consideră că pot duce aceste dobânzi mai departe.
Sigur, ei s-au împrumutat pe IRCC, nu pe ROBOR, care are alte componente și este mult mai scăzut și în consecință, rata a fost la debutul perioadei de plată ceva mai scăzută.
Dar cred că mesajul și al dumneavoastră, și al nostru, și al băncilor a fost unul clar: și IRCC-ul va crește, că n-are cum să rămână aici.
Știm datele pentru trimestrul următor – 4 și ceva la sută, urmează să crească și peste această cifră.
Încă n-avem toate datele, dar cred la final de an, IRCC-ul va fi de peste 5 %.”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR.