Ce se va întâmpla cu ratele românilor cu IRCC din ianuarie 2023. Adevărata criză nu a început, ci se apropie cu pași mari. Începând cu primul trimestru al anului viitor, va fi primul şoc pentru cei care au credite ipotecare/imobiliare legate la IRCC, când, practic, ratele lunare aproape că se vor dubla. Situaţia este mai mult decât îngrijorătoare.
Vineri, BNR a crescu din nou dobânda de referinţă, de la 4,75% la 5,5%, o creştere de 0,75%, mai puţin decât preconizau analiştii. În Ungaria dobânda de referinţă este de 10,25% iar în Polonia este de 6,5% la o inflaţie aproximativ la fel ca în România, în jur de 14-15%.
Dobânda lombard, adică dobânda la care se împrumută băncile de la BNR când au nevoie de lichiditate, a crescut de la 5,75% la 6,5%. De fapt aceasta este dobânda „adevărată” practicată de BNR, scrie zf.ro.
BNR a informat că economia a intrat într-o perioadă de cvasistagnare, în T2 şi T3 după creşterea neaşteptată din T1 (peste 6%), asta înseamnă că criza, inflaţia, scăderea puterii de cumpărare, recesiunea din economiile occidentale încep să-şi facă simţită prezenţa şi la noi.
În prezent, IRCC este de 2,56%, indicator valabil pentru lunile iulie, august, septembrie. Pentru lunile octombrie, noiembrie, decembrie, IRCC-ul va fi de 3,9%.
Pentru ianuarie, februarie, martie 2023, IRCC-ul va depăşi 5%, după cum indică dobânzile de pe piaţă, dacă nu cumva chiar mai mare.
Până acum cei care au luat credite ipotecare/imobiliare nu prea au simţit creşterea dobânzilor, având în vedere decalajul de calcul al IRCC, 6 luni întârziere, şi diferenţa faţă de ROBOR. De aceea toată lumea vrea să schimbe indicatorul de referinţă, să treacă de pe ROBOR la IRCC. Dar nici IRCC-ul nu va rămâne așa.
Exemplu pentru cineva care a luat un credit ipotecar de 343.000 de lei, adică echivalentul a 70.000 de euro, în urmă cu 1 an, la un IRCC de 1,08%, cât era atunci, plus marja băncii de 2%, adică o dobândă totală de 3,08%, rezulta o rată lunară de plată de 1.833 de lei. Calculul este sumar, folosit doar ca exemplu.
Acum, când IRCC-ul este 2,56%, plus 2% marja băncii, rezultă o dobândă de 4,56%, ceea ce înseamnă o rată lunară de plată de 2.256 lei, adică 37% din câştigul lunar, respectiv 400 de lei în plus la rată.
Din octombrie, când IRCC-ul va fi 3,9%, plus 2% marja băncii, va rezulta o rată de 2.639 de lei, adică 43% din câştigul lunar. Nu în ultimul rând, din ianuarie 2023, IRCC-ul va creşte la cel puţin 5,2% (un calcul făcut pe datele actuale) la care se adaugă marja băncii de 2%, rezultând o dobândă de 7,2%, fapt care ca aduce o rată de cel puţin 3.010 lei pe lună.