Numele Marius se sărbătorește de Sfânta Maria? Doar câteva zile ne mai despart de marea sărbătoare a Sfintei Maria, iar mulți creștini se întreabă dacă numele Marius se sărbătorește în această zi. Iată care este adevăratul răspuns.
Unii creștini sunt de părere că, de fapt, „Marius” este un derivat din Maria și că trebuie sărbători în această zi. Pe de cealaltă parte, există creștini care spun că, în realitate, nu are nicio legătură și că vine de la zeul Mars.
Prin urmare, cu ocazia zilei de Sfânta Maria, unele persoane sărbătoresc numele Marius, iar altele nu. Acest nume este răspândit în toată Europa. Cel mai des întâlnit este în Italia, Franța, Spania și Portugalia.
Numele Marius a devenit foarte cunoscut în epoca republicană datorită lui Caius Marius. Acesta era un respectat om de stat și comandat militar. Totodată, numele Marius reproduce vechiul nume gentilic roman – Marius.
De-a lungul timpului, cercetătorii au încercat să afle originea și semnificația acestui nume. Au ajuns la concluzia că „Marius” se află în strânsă legătură cu un alt cuvânt etrusc „maru”, care era numele unei funcții și care, inițial, a avut înțelesul de „om” și „individ”.
De asemenea, unii spun că numele ar fi apropiat și de radicalul indo-european „me mor”, având înțelesul de „bărbat tânăr” și „femeie tânără”. Acesta se întâlnește și în limba latină „maritus”, care vine de la verbul „marito”, adică „a se căsători”.
În cele din urmă, s-a ajung la concluzia că numele Marius nu are nicio legătură cu numele Maria. Acesta nu are influențe creștine, ci este mai degrabă recunoscut datorită faptului că a fost reluat direct din istoria romană în epoca Renașterii.
Totodată, numele Marius a devenit foarte repede utilizat de către oameni în perioada revoluțiilor democratice burgheze, mai ales în Franța.
Fecioarei Maria îi sunt dedicate multe rugăciuni deosebite, creștinii rugându-se la ea foarte des. De cele mai multe ori, aceștia se roagă la Fecioara Maria pentru sănătate și sprijin la necaz și nevoi. La finalul acestora se spune și dorința care vrem să se îndeplinească.
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (n.red. se spune acum dorința).”.
Sfânta Maria este una dintre cele mai importante sărbători din an. Credincioșii o așteaptă cu nerăbdare și o respectă cu strictețe. Ca aproape orice altă sărbătoare, oamenii respectă anumite tradiții și obiceiuri, în funcție de zona țării.
În Transilvania, de exemplu, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică recolta de struguri și prune pentru a fi sfințite de preoți și mai apoi împărțite credincioșilor. Fetele care sunt singure culeg flori de grădină, pe care le duc mai apoi la biserică și le pun la icoane.
Astfel, se spune că familiilor lor vor fi protejate de necazuri, boli și rele. Tot pe 15 august, atunci când este sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii și să le ajute să nască micuți sănătoși și în putere.