Creștinii se pregătesc de o mare sărbătoare. Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului se apropie cu pași repezi, iar această sărbătoare este una plină de semnificații și tradiții. Iată ce nu este bine să faci de Sfânta Maria 2022 și care sunt principalele obiceiuri de care ar trebui să țină cont toți creștinii pentru a se feri de boli și de necazuri.
Sărbătorirea Fecioarei este unul din cele mai importante evenimente creștine. Ea este cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, dar și ca Adormirea Maicii Domnului. Ea este considerată ziua în care se despart lunile călduroase de cele reci.
Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului este una din cele mai mari sărbători creștine din an. Evenimentul mai este cunoscut și ca Sfânta Maria Mare, zi în care este prăznuită Fecioara și care desparte lunile călduroase de cele reci. De asemenea, tot pe data de 15 august este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.
Ca orice sărbătoare, creștinii au și aici de respectat obiceiuri, tradiții și superstiții. Există obiceiul ca în Transilvania femeile măritate să ducă la biserică recolta de struguri și prune pentru a fi sfințite de preoți și mai apoi împărțite credincioșilor. Fetele singure culeg flori de grădină pe care le duc la biserică și le pun mai apoi la icoane.
Se crede astfel că familiile lor vor fi protejate de boli și necazuri. Tot în data de 15 august femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii și să le ajute să nască micuți sănătoși și în putere. Tradiția nu îi uită nici pe cei care au părăsit această lume pentru că de Sfânta Maria Mare se tămâiază mormintele.
Ciobanii își coboară turmele de oi de pe munte, semn că sezonul cald este la sfârșit. Printre superstiții se regăsesc și cele legate de foc. În multe sate românești oamenii nu aprindeau focul cu două zile înainte de sărbătoare. Ei credeau că oamenii riscă să se îmbolnăvească dacă fac asta, să le ia foc bunurile sau să ia boli.
Fetele care doresc să se mărite trebuie să poarte în sân toată ziua un fir de ferigă și să se roage la icoana Maicii Domnului. Candela trebuie să fie aprinsă toată ziua. Mai mult decât atât, fetele nu trebuie să își taie părul și să îl arunce la gunoi în ziua Adormirii Maicii Domnului pentru că vor avea parte de rele. Este interzis și scăldatul în ape curgătoare.
Cel mai cunoscut gest este cel al fetelor care își doresc să se mărite repede. Ele trebuie să își pună busuioc sub pernă pentru a-și visa jumătatea. Ziua de 15 august are o mare putere, iar toate plantele de leac au o forță uriașă de a vindeca diferite boli. Bătrânii din satele din Transilvania credeau că dacă în ziua de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi una lungă și călduroasă.
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința). Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”