De ce să stropești roșiile din grădină cu lapte. Acest truc este folosit de bătrânii de la țară. Se știe faptul că, pentru o dezvoltare armonioasă a tomatelor și pentru un rod bogat, ele au nevoie de o îngrijire aparte. Pentru o producție bună, roșiile au nevoie mai ales de azot, fosfor și potasiu, dar și de magneziu, calciu, fier, bor, cupru și zinc. Iată cum poți ajuta cultura ta de roșii.
La întrebarea de ce să stropești roșiile din grădină cu lapte, răspunsul este următorul: laptele, chiar și cel cumpărat de la magazin, laptele degresat sau chiar zerul poate fi de mare de folos în grădina de legume, pe post de îngrășământ, dar și pentru combaterea unor boli micotice.
Astfel, tot ce trebuie să faci este să pui un litru de lapte la 9 litri de apă, la care să adaugi și circa 30 de picături de tinctură de iod. Stropește apoi în întregime planta cu această soluție o dată la 7-10 zile.
Foarte utile pentru îngrijirea roșiilor de grădină sunt și alte soluții naturale. Spre exemplu, apa de cenușă. Acesta este chiar unul dintre cele mai populare îngrășăminte pentru tomate, însă nu numai.
Într-o găleată, se pun 500 de grame la care să adaugi 5 litri de apă clocotită. Trebuie să lași apoi cenușa să se așeze la fund și să pui apa într-un alt vas. Apoi, se adaugă peste ea încă 5 litri de apă, de preferat apă de ploaie sau de la puț, iar soluția este pregătită. Cu această soluție poți stropi tomatele, dar și alte plante din grădină.
Foarte bună pentru stopirea roșiilor este și soluția de urzici. De altfel, urzicile sunt considerate plante vedetă în cultura ecologică, ajutând pe post de îngrășământ și de insecticid sau chiar fungicid. Pentru a prepara această soluție, trebuie să culegi o mână de urzici, să le toci și să le pui în pământ în jurul plantei de tomate. Sau poți să pui într-o găleată de 10 litri de apă urzici fără flori și fără rădăcini și să pui peste ele apă călduță.
Acestea se lasă apoi la macerat în soare vreme de 7-10 zile, iar apoi se poate folosi deja soluția. Din soluția concentrată, se diluează un litru la 10 litri de apă și se stropește întreaga plantă de tomate. De asemenea, pentru un efect maxim se poate adăuga și o mână de cenușă. Soluția concetrată rămasă se poate folosi apoi la stropiri ulterioare.