În perioada verii, specialiștii recomandă oamenilor să consume cât mai multe legume și fructe de sezon, pentru beneficiile pe care le au aceste produse asupra organismului. Dacă nu vrei să le cumperi din piețe sau marile centre comerciale, gospodinele îți arată un truc genial prin care poți cultiva unele legume în ghiveci, chiar la tine acasă.
Pentru că salatele se consumă mai ales vara, specialiștii în nutriție recomandă să mâncăm tot mai multe legume și fructe în sezonul cald, pentru a ne răcori și a primit aportul firesc de vitamine și substanțe nutritive, pe caniculă.
În cazul în care ești sceptic cu privire la produsele pe care le achiziționezi din comerț și îți dorești produse naturale, gospodinele îți arată un truc genial prin care îți poți cultiva propriile roșii chiar la tine acasă.
Cei mai curajoși dintre români au ales să-și cultive propriile legume în ghiveci, la ei în balcon. Tot ce treubie să faci este să respecți câțiva pași de bază. Ai nevoie de:
În primul rând, trebuie să cumperi răsaduri pentru a putea planta roșii. Acestea pot fi procurate în februarie sau martie de la cultivatorii care adesea le comercializează în piețe.
Apoi, trebuie să iei câteva ghivece mici sau cutii de plastic, în funcție de numărul de răsăduri, în care acestea să-și poată dezvolta rădăcinile.
Nu uita să cumperi sol special, bogat în nutrienți și humus, de la magazinele de profil, pentru ca pământul să răspundă cerințelor tomatelor tale.
În continuare, trebuie să faci rost de câteva ghivece adânci, cu un diametru de cel putin 30 cm, pentru a putea muta răsădurile odată dezvoltate.
Pe fundul fiecărui ghiveci trebuie să faci câte un orificiu prin care să se scurgă apa în exces, sub care vei pune o farfurioară, care să păstreze apa drenată pentru ca pământul să poată extrage cantitatea de care are nevoie.
Pentru a obține o cultură bogată de roșii bio, specialiștii te sfătuiesc să cumperi un fertilizator natural obținut din urzici, care are și rolul unui insecticid.
Se prepară destul de ușor. Trebuie să pui 200 gr de urzici într-un recipient, se așaza o piatră mai grea deasupra plantelor, pentru a le presa bine, apoi torni apă si le lași la macerat timp de 30 de zile. Apoi, lichidul obtinut se diluează cu apa, amestecându-se o parte din macerat de urzici cu zece părți de apă.
Răsaduri se cumpără, de preferat, în luna februarie. Se țin la lumină, la o temperatură de peste 20 de grade Celsius și se udă periodic.
În aprilie sau mai, răsadurile se mută în ghivecele mari, unde vei umple trei sferturi din recipiente cu sol. Pământul tomatelor trebuie udat periodic, iar ghivecele se țin la lumină pentru cel puțin șase ore pe zi.