Expunerea la soare poate determina transpirația mai mare a corpului, precum și arsuri la nivelul pielii. Ce se întâmplă cu bărbații care se expun la soare, însă? Cel mai recent studiu efectuat de către cercetători arată că aceștia ar putea să mănânce mai mult – chiar mai mult decât femeile -, după ce stau mult timp în lumina naturală a soarelui. Concluziile studiului au fost publicate în revista Nature Metabolism.
Expunerea îndelungată la soare crește riscul de cancer de piele. Studii recente au sugerat, între timp, că o expunere moderată la soare poate să crească speranța de viață. De asemenea, aceasta ar proteja omul împotriva bolilor cardiovasculare și împotriva altor afecțiuni care ar putea să conducă la deces.
Efectele expunerii la soare sunt, însă, mai complexe decât credem noi. O demonstrează chiar cel mai recent studiu realizat de către cercetători. Ce trebuie să știi dacă stai la soare sau ești la mare? Lumina soarelui poate declanșa hormonul care îi face pe bărbați să mănânce mai mult.
Iată cum a început totul. Carmit Levy, profesor la departamentul de genetică moleculară umană și biochimie al Universității din Tel Aviv, s-a întrebat dacă nu cumva există o legătură între expunerea la soare și cantitatea de alimente consumată de un om. Astfel, el și alți colegi de-ai săi, au analizat date de sănătate de la 3.000 de participanți înscriși într-un sondaj național de nutriție.
În urma efectuării studiului, s-a concluzionat că bărbații au consumat mai multe alimente în timpul sezonului estival, când expunerea la soare a fost mai mare. Efectul nu a fost unul uriaș, în sensul că bărbații au consumat, zilnic, o cantitate de alimente mai mare, echivalentă cu 300 de calorii pe zi. Aceasta nu este, însă, suficientă pentru a conduce la o creștere în greutate, potrivit specialiștilor din sănătate.
Nu la fel au reacționat, însă, femeile. Cercetătorii și-au continuat studiul expunând, pentru 25 de minute, bărbați și femei la lumina soarelui, în timpul amiezii. În urma experimentului s-a concluzionat că, doar în cazul bărbaților, lumina solară a declanșat o creștere a nivelului de grelină, hormonul care stimulează apetitul, în sânge.
Grelina, denumită și „hormonul foamei”, are și alte efecte asupra organismului uman, potrivit profesorului Carmit Levy. În afară de creșterea apetitului, grelina reduce Carmit Levy inflamația și epuizarea mușchiului cardiac și scade presiunea sangvină arterială.
„Această lucrare va deschide cu siguranță calea pentru studii suplimentare privind rolul pielii în echilibrul homeostaziei energetice și metabolice, un domeniu care fusese în mare parte ignorat”, au transmis profesorii Carlos Diéguez și Rubén Nogueiras de la Universitatea din Santiago de Compostela, Spania, neimplicați în studiu.
Alte cadre didactice au fost mai rezervate în declarații. Potrivit dieteticianului Duane Mellor de la Universitatea Aston, studiul arată potențialul radiațiilor UVB de a influența metabolismul hormonal.
De asemenea, cercetările indică faptul că lumina naturală poate fi asociată cu o creștere a hormonului foamei. Acesta ar putea fi responsabil pentru senzația de foame resimțită de bărbați în mod instant, după ce au petrecut mai mult timp la soare. Momentan, însă, nu putem trage concluzii irealiste, a arătat profesorul Duane Mellor.