12 iul. 2022 | 09:48

Medicul Adrian Marinescu, avertisment categoric privind infectarea cu Omicron. Medicamentul pe care nu trebuie să îl administrăm sub nicio formă

Sănătate
Medicul Adrian Marinescu, avertisment categoric privind infectarea cu Omicron. Medicamentul pe care nu trebuie să îl administrăm sub nicio formă
Adrian Marinescu, director Matei Balș

România traversează din nou o perioadă grea din punct de vedere epidemiologic, după ce numărul cazurilor de Covid a crescut îngrijorător, în timp ce secțiile spitalelor sunt deja pline. Medicul infecționist, Adrian Marinescu, trage un semnal de alarmă privind categoriile vulnerabile de persoane în fața virusului. Potrivit specialistului, pandemia nu s-a terminat, ci a trecut într-o nouă etapă, ceea ce înseamnă, că cetățenii trebuie să fie preventivi pentru a evita îmbolnăvirea.

În ce etapă a trecut România în raport cu pandemia

După doi ani crunți de pandemie și restricții, românii au sperat că, în sfârșit, pandemia s-a încheiat, iar viața poate reveni la normal. Din păcate, un nou val pandemic circulă prin mai multe țări, iar de vină ar fi o nouă subvariantă Omicron. Spre deosebire de tulpinile anterioare, Omicron provoacă cazuri ușoare spre medii, însă nici în această situație nu sunt excluse decesele sau agravarea stării de sănătate a pacientului.

Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase din București „Matei Balș”, le-a reamintit cetățenilor că pandemia nu s-a terminat, însă a intrat în mult așteptată fază a „conviețuirii cu virusul”, care implică, de asemenea, multă atenție din partea tuturor.

Potrivit specialistului, majoritatea pacienților dezvoltă forme ușoare ale bolii, însă există și categorii vulnerabile, neașteptate, care pot dezvolta o formă gavă a bolii. Astfel, pe lângă persoanele în vârstă și bolnavii cronici, apare o altă categorie sensibilă în fața virusului, aceasta fiind cea a copiilor mici, inclusiv a sugarilor, în rândul cărora s-a observat un număr crescut de infectări.

„Pandemia nu s-a terminat, dar s-a trecut în faza de conviețurie. A crescut adresabilitatea. Cea mai mare parte dintre pacienți fac forme ușoare. Problema este că vorbim despre copii, mergând până la sugari.

Cei care necesită o atenție deosebită sunt fie adulți cu factori de risc, respectiv persoane în vârstă, bolnavi cronici, care trebuie să fie urmăriți sau copii foarte mici, bebluși, care trebuie moitorizați. Nu cred că vor fi cazurile pe care le-am văzut în trecut”, a afirmat Adrian Marinescu la Realitatea PLUS.

Subvarianta care devine dominantă și în România

Potrivit medicului, spitalele vor trebui să gestioneze bine următorul posibil val al pandemiei, pentru a evita presiunea uriașă pe Camera de Gardă. De asemenea, acesta a menționat că subvarianta BA.5 are șanse să devină dominantă și în România, având în vedere că în alte țări aceasta a generat deja un val pandemic.

Adrian Marinescu a atras atenția asupra faptului că, deseori, cei mici se îmbolnăvesc de la adulți, motiv pentru care, este nevoie de o atenție sporită pentru a evita transmiterea comunitară. Cu privire la persoanele vaccinate, specialistul susține că acestea sunt protejate să nu dezvolte o formă gravă a bolii, însă nu este oprită și infectarea.

„Spitalele trebuie să contribuie cu un circuit dublu și Covid și non-Covid, (…) altfel va apărea imaginea că e o presiune mare la nivel de Cameră de Gardă.

Infectarea se întâmplă indiferent de vârstă. E o varianta – BA5- care ajunge să fie dominantă și în România. Cei mici se infectează, cel mai adesea, de la un adult.

Faptul ca sunt vaccinat nu însemnă că nu mă infectez sau nu pot să transmit boala. Vaccinul mă protejează într-o măsură mai mare pentru a nu face o formă mai gravă și să nu ajung la ATI”, a mai adăugat specialistul.

Tratamentul eficient în cazul infectării cu Omicron

Medicul Adrian Marinescu a explicat în ce măsură ne ajută vaccinurile și antiviralele existente pe piață în acest moment, dacă ne infectăm cu o subvariantă Omicron. De asemenea, specialistul le transmite cetățenilor să nu apeleze la antibiotic pentru a se trata de Covid-19, acestea fiind ineficiente în cazul unei infecții virale.

„Așteptăm ca în curând să avem o varianta updatată (a vaccinurilor – n.r.). Și dacă nu am varianta de vaccin pe care mi-o doresc se pune problema la cel vulnerabil că plusul de protecție care poate să vină din booster e un ajutor. Și la tratamentele antivirale poate fi o problemă la variantele noi vilare apărute. Și anticorpii monoclonali au eficientă mai redusă la Omicron și la sub-variantele apărute.

Dacă avem simptome, nu doar respiratorii, ci și digestie, fiind în pandemie, am o probabilitate destul de mare să fie infecție cu SARS-CoV-2.

Prin urmare, ceea ce trebuie să fac este, în primul rând, izolarea, apoi testare în farmacie, urmată de testarea oficială care îmi da siguranța (unui rezultat concludent – n.r.).

Dacă rezultatul este pozitiv, atunci iau legătura cu medicul de familie pentru a stabili pașii următori. Fie merg la centru de evaluare și aici îmi poate fi prescris un tratament antiviral care poate reduce complicațiile.

Un astfel de tratament se poate lua și acasă, nu e neapărat să merg la spital. Trebuie evitat antibioticul. E o infecție virală, prin urmare nu am de ce să iau antibiotic. Este recomandat un antiviral sau tratament simptomatic”, a declarat medicul Adrian Marinescu, potrivit sursei citate.

 

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Cine este soția lui Honorius Prigoană. Ce ocupație avea înainte de a se iubi cu fiul lui Silviu Prigoană
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Locul din România lăsat cu blestem. Cine îl vizitează are parte de minuni şi tămăduire
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se dau bani ÎN PLUS pentru români, de sărbători!
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro