Crește numărul de îmbolnăviri COVID în România. Medicul Adrian Marinescu vorbește despre un „val 6”

Crește numărul de îmbolnăviri COVID în România. Medicul Adrian Marinescu vorbește despre un „val 6”

Situația pandemică din România îi îngrijorează pe medici. În ultima săptămână, numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus a crescut de la 200-250 la 4000! Specialiștii ne recomandă să fim prudenţi şi să purtăm mască de protecţie în spaţiile închise şi aglomerate. Doctorul infecționist Adrian Marinescu vorbește despre un „val 6”.

Cazuri multe de COVID în România

Numărul cazurilor de COVID a crescut considerabil în România, în ultimele zile. Mii de persoane s-au îmbolnăvit, iar câteva sute sunt internate la spital. Sfatul medicilor este să purtăm mască în spațiile închise și aglomerate, unde distanța socială nu poate fi respectată.

Ce spune medicul Adrian Marinescu

Potrivit dr. Adrian Marinescu, pandemia nu s-a încheiat și, din păcate, putem vorbi despre valul al șaselea de coronavirus în țara noastră. Trendul este deja vizibil peste tot în Europa. Cu toate acestea, numărul de cazuri nu înseamnă neapărat o presiune la nivelul spitalelor. Cei mai afectați sunt vârstnicii cu boli cronice, care se pot infecta și face forme severe.

„Putem să discutăm despre un val 6, doar că vorbim de un val care vine în etapa de conviețuire. La începutul anului 2022 spuneam că etapa pe care o avem în pandemie, pentru că pandemia nu s-a încheiat, este etapa în care conviețuim. Și spuneam și atunci că vor fi posibile creșteri și că numărul de infecții nu înseamnă neapărat o presiune la nivelul spitalelor.

Există un trend care este peste tot în Europa și nu numai. De fapt, noi trebuie să gândim așa… Partea prudentă se referă la faptul că oamenii care, din păcate, sunt în vârstă, au boli cronice, se pot infecta și pot într-o oarecare măsură să facă și forme severe. Ceea ce discutăm despre vaccinare, discutăm despre lucrurile pe care le putem face. Nu vorbim despre măsuri restrictive, vorbim despre o prudență pe care trebuie să o avem mai mult poate decât în lunile trecute când era o situație mai bună.

Punctual la ceea ce se întâmplă în spitale, este următoarea situație. Sunt mai multe prezentări, de aici se selectează și oamenii care au nevoie să fie internați, iar la copii, într-adevăr, este o problemă. Ei fac forme ușoare, dar la copiii foarte mici, din păcate, ei trebuie să fie monitorizați în spital. Și atunci ajungem la punctul în care locurile sunt toate ocupate. Vă aduc aminte că în București și în zonele limitrofe, toți copiii care au infecții cu SARS CoV-2 vin la Matei Balș. Ori, este foarte greu de rezolvat și presiunea este crescută”, a explicat celebrul specialist la Antena 3.

Ce urmează să se întâmple în țara noastră

În continuare, medicul Adrian Marinescu a mai spus că, deşi numărul infectărilor este destul de mare, nu sunt cazuri severe: „Vorbim de infectări, nu de cazuri severe. Este foarte important să facem această precizare. Nu mai vorbim despre acele forme severe, nu mai vorbim despre oameni care au nevoie de oxigen, situațiile de felul acesta sunt rare. Deci vorbim despre infectări, iar cele mai multe sunt ușoare, mai ales la adulți, și nu necesită spitalizare. (…) dacă vorbim despre infecții, ca număr de infecții, ele pot crește. Trebuie să luăm în calcul că este o variantă virală care se transmite extrem de ușor, fiecare persoană infectată transmite mai departe. Și în următoarele săptămâni ne așteptăm să fie același trend de creștere”.

OMS trage un semnal de alarmă

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății atenționează că numărul cazurilor de COVID-19 va creşte în următoarea perioadă. Avertismentul OMS vine după ce, în ultima lună, s-a constatat o triplare a infectărilor zilnice. Potrivit experților, „virusul nu dispare doar pentru că ţările încetează să-l monitorizeze. El continuă să contamineze, continuă să se modifice şi încă ucide”.