Experții în boli infecțioase din SUA avertizeză asupra pericolului reprezentat de noul val Covid-19, generat de cea mai recentă variantă Omicron, respectiv BA.5, care a făcut ravagii în ultimele săptămâni. Din păcate, din cauza caracteristicilor sale, la contactul cu sistemul imunitar uman, această ultimă variantă este capabilă să producă multe cazuri. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind eficiența vaccinului asupra acestei variante, dar pe de altă parte, există și vești care ar putea minimiza îngrijorarea oamenilor.
Varianta BA.5 Omicron a devenit extrem de răspândită în SUA din cauza caracteristicilor evasive ale virusului în contact cu sistemul imunitar uman. Deși creat un val covid-19, specialiștii au confirmat că nu se poate spune cu certitudine amploarea acestui val, deoarece mulți oameni se testează acasă sau nu se testează, astfel că este greu de știut clar un număr al persoanelor infectate, a transmis publicația Washington Post.
Aceeași sursă a citat mai mulți specialiști care au concluzionat că „virusul poate depăși continuu vaccinurile”, astfel că veștile privind un nou vaccin sau booster rămân incerte.
În cursul săptămânii trecute, centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au raportat în medie puțin mai mult de 100.000 de cazuri noi pe zi, însă experții în boli infecțioase au transmis că acest bilanț nu este cel real, cifrele putând ajunge chiar la un milion de îmbolnăviti, potrivit Eric Topol, profesor la Scripps Research, care a urmărit întreaga evoluție pandemiei, potrivit News.ro.
Potrivit specialistului, noua versiune Omicron este „cea mai rea versiune a virusului”, deoarece persoanele care se infectează cu această variantă nu beneficiază de pe urma anticorpilor dobândiți în urma altor variante Covid-19 și nici de cei proveniți de la vaccinul anti-Covid-19.
O veste bună în haosul produs de război și pandemie vine din partea specialiștilor, care au transmis că țara nu a suferit o creștere dramatică, în ciuda tuturor subvariantelor contagioase cu care s-a confruntat populația de-a lungul acestei perioade tumultoase.
Potrivit datelor publicate de The Washington Post, până vineri au fost înregistrate aproximativ 38.000 de persoane internate în spital. Cifra a crescut constant încă de la începutul lunii martie, însă aceasta rămâne mică, în comparație cu recordul înregistrat la începutul anului, atunci când erau internați peste 162.000 de pacienți cu Covid-19.
De asemenea, numărul de decese anunțat vineri era de 329, neexistând schimbări majore în ultimele două luni. O veste bună este aceea că, în ciuda numărului impresionant de îmbolnăviri cu Omicron, mulți pacienți au reușit să treacă cu ușurință peste boală, iarna trecută.
De atunci, în rândul populației au apărut pe rând subvariantele BA.2 și BA.2.12.1 în primăvară, iar în prezent BA.5 și varianta BA.4, aproape identică.
Spre deosebire de celelalte variante, Omicron și numeroasele sale subvariante, inclusiv BA.5, se reproduc de obicei mai sus, în tractul respirator, dezvoltând simptome mai ușoare decât variantele anterioare ale virusului.
Odată cu generarea multor cazuri cu Omicron, Administrația pentru Alimente și Medicamente le-a solicitat producătorilor de vaccinuri să vină cu update-uri care vizează inclusiv BA.5 și BA.4, astfel că boosterul ar putea fi gata în această toamnă. Chiar și așa, specialiștii avertizează că acest virus evoluează extrem de rapid, situându-se înaintea vaccinurilor.
„Mă tem că, până când vom avea un vaccin pentru BA.5, vom avea BA.6 sau BA.7. Acest virus continuă să ne păcălească”, a declarat Ziyad Al-Aly, epidemiolog la Washington University din St. Louis.
De aceeași părere este și Anthony Fauci, principalul consilier al președintelui Biden în ceea ce privește pandemia, explicând în urmă cu o lună faptul că este greu d eluat o decizie privind alegerea dezvoltării unui vaccin, deoarece variantele evoluează rapid.
„Suntem într-o situație foarte dificilă în ceea ce privește alegerea vaccinului pentru toamnă, deoarece avem de-a face cu o țintă mișcătoare notorie”, a declarat oficialul pentru The Post, în luna iunie.