Înțepăturile de albine și viespi sunt frecvente și dureroase. De obicei, nu sunt foarte grave. Există, însă, cazuri când unele persoane dezvoltă boli care le pun viața în pericol. „Sistemul” de înțepătură al albinei este format dintr-un sac de venin, atașat de un ac ghimpat. Cel al viespii este similar, însă acul este mai neted. Atunci când o albină sau o viespe înțeapă, sacul se contractă, pompând venin în țesutul uman. Iată ce faci dacă te înțeapă o albină!
Înțepătura de albină se produce foarte rapid. În doar un minut, un țipăt de copil poate să te anunțe că a fost înțepat de o albină. Pentru a ajuta la atenuarea panicii, este important să știm ce trebuie să facem – și ce nu trebuie să facem.
Dacă un copil sau chiar dvs. ați fost înțepat(ă), puteți să vă confruntați cu trei tipuri de situații, potrivit medicului UPU Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul de Neurochirurgie Iași. Fie nu există nicio reacție la înțepătură, fie observăm o reacție inflamatorie ușoară sau moderată, fie o reacție sistemică.
Dacă vă aflați în primul caz, trebuie să știți că sunt necesare minim două contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice. Ori, organismul este deja „imunizat”, întrucât a fost expus în mod repetat la înțepătura de albină, ca în cazul apicultorilor.
Reacția inflamatorie ușoară sau moderată poate fi de două feluri: locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar până la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv). Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că aceasta are o durată de maximum câteva zile.
În cazul reacții sistemice, după câteva minute de la înțepătură are loc șocul anafilactic, adică o evoluție potențial letală, a explicat cadrul medical de la UPU.
Medicul a oferit și o serie de recomandări specifice fiecărei situații. Află în continuare ce trebuie să faci imediat după ce te înțeapă o albină.
„Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi). Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă”, a recomandat Tudor Ciuhodaru.
Pe lângă aceste recomandări, de natură medicală, specialistul a amintit că ar fi bine să nu purtăm culori atractive pentru albine, din gama galben-portocaliu, care le-ar putea încuraja să ne atace. Nici produsele cosmetice cu miros foarte strident, în special de fructe sau vanilie, nu sunt recomandate spre a fi folosite atunci când urmează să intrăm în contact cu albine sau cu viespi.
Citește și: Cel mai simplu și eficient mod prin care poți să scapi de viespi. Așa le ții departe de curtea ta
„Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe. Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți (mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră, adrenalina autoinjectabilă”, a mai recomandat medicul Tudor Ciuhodaru, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.