Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi imediat ce te înțeapă o albină. Deoarece înțepăturile de albine nu pot trece neobservate. Locul înțepăturii devine foarte dureros, se înroșește și se umflă.
Primul lucru care trebuie făcut în cazul unei înțepături de albină, este scoaterea acului insectei, deoarece, atunci când o albină înțeapă, ea își lasă acul și glanda cu venin, în pielea victimei. Cel mai bine este să folosești unghiile sau partea netăioasă a unui cuțit, pentru a scoate acest ac.
Acul albinei trebuie înlăturat cât mai repede de la suprafaţa tegumentului. Trebuie evitată prinderea acului cu degetele, pentru că asta poate determina o compresie a glandelor producătoare de venin ale albinei, lucru care va înrăutăți situația.
După ce se va spăla locul cu apă și săpun, se va pune peste el o pungă cu gheață, care se va înfășura într-un prosop, pentru câteva minute, deoarece gheața are efect antiinflamator și analgezic.
Pentru a controla inflamația, se poate aplica unguient pe bază de cortizon, iar pentru a calma durerea se poate folosi un analgezic ușor și in antihistaminic.
Pentru cei care preferă soluțiile naturale, se poate folosi tinctură de Echinaceea, care se pot pune peste inflamație sub formă de picurare, sau se pot bea, amestecate cu apă.
Se mai poate utiliza și cărbunele medicinal, care absoarbe veninul, dacă se aplică sub formă de pastă, alcătuiță dintr-o pastilă pisată, amestecată cu câteva picături de apă.
În zona capului: gât, față, ochi, sunt cele mai periculoase înțepături, deoarece pot provoca dificultăți de înghițire, respirație sau vedere, umflătura putând produce astuparea căilor respiratorii, provocând asfixie. În aceste cazuri se recomanda vizita de urgență la medic pentru control.
Dacă înțepătura durează mai mult de 3 zile, sau dacă umflătura și durerea persistă, sau dacă pe piele a apărut o pată mare și roșie, este posibil sa fi apărut o infecție. În acest caz trebuie să se meargă rapid la doctor.
Persoanele care au hipersensibilitate la înțepăturile de insecte, fiind alergice, în urma unei înțepături, simptomele evoluează rapid și foarte grav. Se poate ajunge la șoc anafilactic, în mai puțin de o oră de la înțepătură.
Şocul anafilactic este o reacţie severă a organismului la un număr mare de alergeni, care afectează mai multe organe şi pune viaţa în pericol. Simptomele șocului anafilactic sunt: