Care este secretul pentru a fierbe fasolea în timp record. Fasolea este o plantă leguminoasă extrem de întrebuințată în bucătărie. Iahnia de fasole este un deliciu, dar, ce-i drept, multora le vine greu să aștepte fierberea boabelor de fasole, invocând lipsa de timp. Totuși, există un truc care te poate ajuta să fierbi fasolea uscată mai rapid! Iată despre ce anume este vorba!
Dacă vrei să prepari o fasole delicioasă, dar crezi că fierberea fasolei necesită mai mult timp decât ai la dispoziție, atunci poți apela la un truc la care și bucătarii experimentați apelează. Este drept că fasolea necesită multă atenție în preparare și că, nu numai că durează o oră și jumătate ca să o gătești, dar mai trebuie și înmuiată, în prealabil.
Un truc îți vine însă în ajutor pentru a fierbe fasolea mai repede, iar acesta a fost dezvăluit de un bucătar experimentat. În plus, acesta a mai ținut să atragă atenția asupra unei greșeli frecvente în procesul de gătire al fasolei, și anume, adăugarea sifonului. Deși unii spun că sifonul catifelează fasolea, de fapt, totodată, îi distruge și proprietățile benefice. În loc de sifon, bucătarul recomandă să folosești algele.
Dacă folosești alge uscate, pe care le adaugi în apa clocotită, în timpul gătirii fasolei, vei petrece mai puțin timp de o oră pentru a o fierbe. Astfel, se fierbe fasolea cu alegele până se înmoaie, iar la final, acestea se scot și se pun la o parte. De asemenea, nu este necesari să pui sare în fasole în timpul gătirii. Iată, așadar, cum poți fierbe mai repede fasolea, fără a apela la celebrul bicarbonat de sodiu, de altfel, util în bucătărie, în diverse feluri. Desigur, pentru asta, trebuie să ai în casă alge uscate.
Fasolea este o plantă extrem de consumată într-o varietate de rețete culinare, fiind gustoasă și bogată în fibre solubile și insolubile. De altfel, fasolea conține cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele, iar împreună cu soia, fasolea este una dintre cele mai consumate leguminoase.
Iahnia de fasole sau fasolea scăzută, este una dintre cele mai populare și mai apreciate rețete, dar și o mâncare tradițională românească, care se gătește în mai toate zonele țării.
Cuvântul „iahnie” își are originea în limba turcă drept „yahni”. Iahnia de fasole se servește adesea cu cârnați prăjiți, costiță afumată sau alte afumături, de preferat cu murături.