Pare destul de ușor să fierbi fasolea, nu-i așa? Ei bine, cu toate acestea, multe femei fac o greșeală imensă atunci când gătesc această legumă populară printre români. Ce ingredient banal din bucătărie te ajută să fierbi fasolea mult mai rapid și să câștigi de două ori mai mult timp.
Fiecare gospodină are propriul său stil de a găti. Unele femei pun fasolea la înmuiat, altele sunt de părere că trebuie fiartă în apă rece, că se pune în apă clocotită, ba se schimbă apa de 3 ori, iar cele mai iscusite sunt de părere că fasolea se poate fierbe și în oală sub presiune.
De regulă, timpul în care se fierbe fasolea poate varia între 50 de minute și 3-4 ore, în funcție de mărimea boabelor, de soi, de calitatea apei, de vechimea culturii sau de cât de tare aprinzi ochiul de la aragaz.
Boabele de fasole, la fel ca la orez, trebuie alese cu atenție și verificate să nu fie stricate. Înainte de a pune boabele în apă, se recomandă să fie clătite de câteva ori.
Apoi, vei adăuga o parte de fasole la 5 părți de apă și puțin bicarbonat (1/4 de linguriță la 500 gr de boabe). Bicarbonatul este un ingredient important, care reduce timpul de fierbere.
În cazul în care observi că apa începe să scadă, în timpul fierberii, tot ce trebuie să faci este să completezi cu apă fierbinte, nu cu apă rece. Din clipa în care apa începe să clocotească, dă focul mic, pune capacul și lasă fasolea să fiarbă încă 4-5 minute. La final, vei opri focul și vei lăsa fasolea să se răcească, fără a scoate capacul.
Pentru cei care nu au mult timp la dispoziție și vor să scape rapid de fierberea fasolei, indicat ar fi să torni fasolea direct în apă clocotită și să o lași să fiarbă preț de 50 de minute (o parte de fasolea la 3,5 părți de apă). Nu uita de bicarbonat și nu pune sare în apa în care fierbi fasolea.
De asemenea, nu scoate fasolea imediat din apa fiartă deoarece coaja va avea un aspect neplăcut. Se recomandă să o lași să se răcească complet.