O nouă zi un nou curs valutar BNR pentru 21 iunie 2022. Dacă ieri euro a înregistrat o nou valoare negativă, în raport cu leul, rămâne să aflăm, după ora 13:00, ce se întâmplă astăzi cu moneda europeană. De cealaltă parte, bursele internaționale au resimțit un nou șoc, de data asta pozitiv. La închiderea tranzacțiilor de ieri, contractele futures din SUA au câștigat împreună cu acțiunile europene, dar dolarul a mai scăzut.
Contractele futures ale indicilor bursieri americani au crescut ieri după un weekend de trei zile de vacanță, după cea mai slabă performanță săptămânală a acțiunilor din ultimii peste doi ani. Tot ieri, Bitcoin a revenit la peste 21.000 de dolari și duce criptomonedele în sus, după o perioadă extrem de volatilă.
Cea mai veche și cea mai mare criptomonedă s-a tranzacționat la 21.079 de dolari, în creștere cu 5,8% în ultimele 24 de ore, potrivit CoinDesk. Ethereum a crescut cu 7%, în timp ce Solana a câștigat 15%, iar Avalanche 12%.
Bitcoin rămâne cu aproximativ 6% mai mică decât în urmă cu o săptămână, după un weekend volatil în care a scăzut sub 20.000 de dolari. Campania băncilor centrale la nivel global de creștere a ratelor dobânzilor a afectat piața criptografică, precum și acțiunile și obligațiunile. Rezerva Federală a operat săptămâna trecută cea mai mare creștere a dobânzii din ultimii 28 de ani.
Investitorii încearcă să determine dacă regresele criptomonedelor sunt temporare sau dacă este începutul unei prăbușiri a industriei. Pierderile realizate în rândul investitorilor în bitcoin au urcat la un nivel record de 7,3 miliarde de dolari, a anunțat luni Glassnode. Indicele T3 Bitcoin Volatility Index este aproape de maximele atinse în luna mai, când moneda stabilă TerraUSD a avut probleme.
Scăderile activelor digitale au avut efecte în lanț asupra instituțiilor din jurul lor. Celsius Network, un creditor criptografic, a întrerupt retragerile și alte tranzacții la începutul acestei luni și a declarat luni că va avea nevoie de mai mult timp pentru a-și stabiliza lichiditățile și operațiunile.
Cu toate astea, acțiunile sunt încă prea scumpe, iar creșterea ratelor poate șoca sistemul financiar, avertizează brokeri internaționali.
Astăzi avem un nou curs, și vom vedea după ora 13:00 ce se întâmplă cu moneda europeană și rubla rusească în contextul actualei situații economico-geo-politice.
Noul CURS BNR este cel publicat la cursul zilei de astăzi, după ora 13:00.
1 euro = 4,9475 Lei (+0.0027 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,9475 Lei, alături de o variație pozitivă de +0.0027 Lei.
1 dolar = 4,6794 Lei (-0.0143 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,6794 Lei, alături de o variație negativă de -0.0143 Lei.
1 liră = 5,7576 Lei (+0.0095 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,7576 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0095 Lei.
Banca centrală din Rusia anunță că rubla a urcat la maximul ultimilor șapte ani, extinzând o creștere pe care Rusia dorește să o limiteze și declanșând o dezbatere la Moscova cu privire la întrebarea dacă banca centrală ar trebui să vizeze un curs de schimb optim. Specialiștii spun că forța monedei subminează veniturile guvernamentale și atractivitatea exporturilor, iar controalele de capital fac ca rubla să crească mai mult decât orice altă monedă.
Citește și: Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare
1 rublă = 0,0854 Lei (+0.0017 Lei)
O rublă are cursul prezentat la valoarea de 0,0854 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0017 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează: