România trece la ora de iarnă peste o săptămână, în noaptea de sâmbătă spre duminică (26 spre 27 octombrie), când ora 4:00 devene ora 3:00. Medicii spun că vom avea nevoie de o săptămână sau chiar două pentru a ne obișnui cu trecerea la ora de iarnă.
Trecerea la ora de iarnă se face în fiecare an, în ultimul weekend din luna octombrie, când ora 4:00 devine ora 3:00, iar duminica respectivă devine cea mai lungă zi din an (25 de ore). Până la primăvară, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore. Pe timpul verii, această diferență este de trei ore.
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Această măsură s-a dovedit a fi extrem de avantajoasă pentru persoanele care lucrau în agricultură.
În ultima vreme s-a vorbit tot mai mult despre renunțarea la schimbarea orei, dar încă nu a fost luată o decizie definitivă. Comisia Europeană a propus ca statele din blocul comunitar să nu mai schimbe ora primăvara și toamna, iar oficialii acestor țări pot să decidă dacă această modificare va mai avea loc de acum înainte. Astfel, este posibil ca ora să nu se mai schimbe începând cu anul 2021.
Țările care vor decide să rămână definitiv la ora de vară vor face ultima schimbare în ultima duminică din luna martie a anului 2021. Cele care preferă să rămână la ora de iarnă vor face ultima modificare în ultimul weekend din luna octombrie a aceluiași an.
Medicii spun că vom avea nevoie de una sau două săptămâni pentru a ne acomoda cu trecerea la ora de iarnă. Pe lângă modificări ale somnului, pot apărea astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare, cefalee sau modificare apetitului.