Echinocțiul de toamnă a avut loc luni, 23 septembrie, așa că întrebarea aflată în mintea tuturor acum este ”când se trece la ora de iarnă 2019?”.
Ora de iarnă este trecerea la ora legală oficială standard, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în majoritatea țărilor ori teritoriilor, îndeosebi în emisfera nordică. Ea acoperă calendaristic perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an și aprilie a anului următor. Trecerea la ora de iarnă, cea așteptată de toți oamenii, are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 octombrie. În data menționată, ora 04:00 va deveni ora 03:00.
Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, care are ca scop folosirea din plin a timpului, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu ”un ceas”. Mintea care a gândit prima dată posibilitatea introducerii acestui tip de orar convențional a fost a unui neo-zeelandez, numit Hudson, în 1898.
De menționat este că trecerea la ora standard este un eveniment care poate afecta negativ sănătatea persoanelor și chiar asupra siguranței în trafic, după cum arată multe studii efectuate în întreaga lume. Chiar dacă schimbarea se face cu o oră în urmă, astfel câștigându-se o oră de somn, studiile arată legături între creșterea numărului de atacuri de cord și această modificare.
Un studiu prezentat de Colegiul American de Cardiologie a arătat o creștere considerabilă, cu 25%, a numărului de atacuri de cord în ziua imediată modificării orei. Totodată, o serie de studii au marcat și o legătură între schimbarea orei și numărul accidentelor rutiere. Legătura a putut fi asociată cu lipsa odihnei corespunzătoare pentru conducătorii auto. Așadar, când s-a trecut la ora de vară, în Manitoba, Canada, în 2014, s-a constatat o creștere cu 20% a incidentelor rutiere.