Ora de iarnă 2019. Când trebuie să dăm, de fapt, ceasurile înapoi

Ora de iarnă 2019. Când trebuie să dăm, de fapt, ceasurile înapoi
Când dăm ceasurile cu o oră înapoi - ora de iarnă 2019.

Când și dacă se mai schimbă ora în 2019 este întrebarea românilor, odată ce, din 23 septembrie, am trecut, oficial, la sezonul de toamnă. Echinocțiul de toamnă 2019, eveniment care marchează trecerea la de la vară la toamnă și la nivel astronomic s-a produs pe 23 septembrie la ora 10:50. În acest moment, ziua este egală cu noaptea, iar aceasta din urmă va continua să crească până la solstițiul de iarnă. În acest interval, se trece la ora de iarnă.

Când dăm ceasurile cu o oră înapoi – ora de iarnă 2019

Echinocțiul de toamnă nu se produce în fiecare an la aceeași dată, iar explicația este aceea că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Astrologic vorbind, se face trecerea în semnul zodiacal Balanţă.

Dacă la ora de vară trecerea se face dând ceasul înainte cu o oră, ora 3 devenind ora 4, la ora de iarnă mecanismul este invers, adică ora 4 devine ora 3. Schimbarea orei sau trecerea la ora de iarnă este prevăzută pentru ultimul weekend din luna octombrie, respectiv în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ceasurile se dau înapoi cu o oră, ora 4:00 devenind ora 3:00.

Un ceas pe un fundal de toamnă.
Ora de iarnă 2019, când dăm ceasurile cu o oră înapoi.

Se mai trece la ora de iarnă?

Deși au fost multe discuții dacă trebuie să se mai respecte acest mecanism, până acum nu există o decizie finală în ce privește renunțarea la ora de iarnă. De altfel, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Abia începând din 2021 s-ar renunța la schimbarea orei în UE, iar statele care decid să mențină permanent ora de iarnă sau ora de vară vor opera această modificare în ultimaa duminică din martie 2021.

Ar urma ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.

Cum ne afectează schimbarea orei

În fiecare an, schimbarea orei poate afecta bioritmul. Mulți experimentează schimbări ale dispoziției, schimbarea apetitului, probleme de concentrare și tulburări are somnului. Alte persoane spun că simt o oboseală puternică ce poate cauza dureri de cap și disconfort. După ce trece perioada de acomodare, în câteva zile toată lumea se va obișnui.

Specialiștii recomandă ca pe 28 octombrie, duminică seara să mergi la culcare cu o oră mai târziu. De asemenea, ar fi bine să nu lenevești prea mult luni pentru că seara riști să adormi târziu.