Pandemia de coronavirus a afectat teribil turismul la nivel global, iar de când s-au ridicat restricțiile, din martie 2022, domeniul pare să-și revină, încet-încet. Cât de mult a crescut volumul recrutărilor, în ultimele 2 luni de zile. Ce salarii primesc angajații și cine sunt cei norocoși care se bucură de un onorariu de aproape 2000 de euro pe lună.
Deși se apropie sezonul turistic, candidații nu par a fi atât de interesați de ofertele de joburi disponibile, factorul principal care contribuie la acest lucru fiind salariile mici pe care Turismul le oferă.
Potrivit datelor Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, 82% dintre angajații din domeniu câștigă sub salariul mediu net pe economie, care, în martie 2022, a fost de 3.937 lei.
Un procent de 42% din angajații domeniului turistic primește salarii cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar 21,7% sub 2.000 de lei, mai arată datele Salario.
Pe de altă parte, 14,2 % obțin venituri cuprinse între 4.000 și 7.000 de lei și doar 4,1%, ajung să depășească suma de 7.000 de lei pe lună.
Cu o medie salarială de 3.000 de lei net, Turismul se plasează astfel în rândul celor mai slab plătite sectoare din economie, la egalitate cu Sport & Wellness sau Pază și protecție, susțin statisticile platformei menționate anterior.
Cele mai mici salarii medii nete introduse până în acest moment de către angajații din Turism, sunt pentru următoarele posturi:
Dacă vorbim de localitățile unde angajații au cele mai mici salarii medii nete din Turism, acestea sunt orașele:
Situația arată mult mai îmbucurător pentru angajații care primesc salarii ce depășesc media netă. Cei mai mulți dintre aceștia ocupă poziții de management, iar, în unele cazuri, pe aceste roluri, unii angajați pot câștiga și de 3-4 ori mai mult decât salariul mediu pe poziția respectivă, precum: