Prețul unui hectar de pământ arabil a crescut de cinci ori doar între anii 2011 – 2020. Din nefericire, țara noastră a înregistrat cea mai mare creștere a prețului terenului agricol din Uniunea Europeană, alături de Cehia.
Potrivit datelor, prețului unui hectar de pământ arabil ajunge la suma impresionantă de 7.000 de euro, în medie, mult mai mare față de țări precum Franța, Bulgaria, Letonia, Croația sau Ungaria.
Cel mai scump hectar de teren arabil se găsește în Olanda, la prețul de 69.632 euro, în medie, la nivelul anului 2019. La polul opus, cel mai ieftin teren arabil se găsește în Croația, la 3.440 de euro pentru un hectar, în anul 2020.
În momentul de față, terenurile agricole sunt mai scumpe chiar și decât pășunile permanente. La nivel regional, cele mai mari prețuri pentru terenurile arabile au fost înregistrate în zona Canarias din Spania, cu o medie de doar 120.477 euro/ha în anul 2020.
Când vine vorba despre prețurile de închiriere a unui teren agricol, ele variază în funcție de țări și regiuni. Cea mai mare chirie pentru terenurile agricole este în Italia, acolo unde se înregistrează o medie de 837 euro/ha pe an. Pe locul doi, foarte aproape, se află Olanda, cu o medie de 819 euro/ha pe an, în 2019.
În prezent, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Vaslui derulează lucrări de combatere a eroziunii solului pe o suprafață de 195.600 hectare de teren arabil din județ.
Vorbim despre 11 amenajări care au ca și scop principal combaterea eroziunii solului de suprafaţă şi în adâncime, stingerea formaţiunilor torenţiale şi stoparea proceselor de alunecare a solului.
„Lucrările de combaterea eroziunii solului ce se regăsesc în aceste amenajări constau în drumuri de exploatare, canale dalate şi canale de pământ, construcţii hidrotehnice, lucrări transversale, podeţe tubulare şi podeţe dalate, plantaţii antierozionale de protecţie. Personalul din cadrul compartimentului de exploatare au asigurat paza şi integritatea acestor lucrări, au verificat secţiunile de scurgere a canalelor de evacuare şi a podeţelor din amenajări pentru prevenirea inundării unor obiective social economice”, a declarat Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui.
O mare parte din suprafețele arabile din județul Vaslui au un grad de fertilitate mult prea scăzut.