17 mai 2022 | 18:49

Singurii oameni din lume care îl pot îndepărta pe Putin de la putere. Doar ei dețin armele necesare

Politică
Singurii oameni din lume care îl pot îndepărta pe Putin de la putere. Doar ei dețin armele necesare
Vladimir Putin nu se teme de o lovitură de stat dată de oligarhi

Analiști și observatori ai Rusiei spun că poate autocratul rus Vladimir Putin a devenit instabil mintal. Aceștia indică discursuri în care Putin pare să inventeze istoria din nimic. Sau faptul că l-a jignit în mod public și demn de dispreț pe unul dintre șefii săi de informații. Speculațiile sugerează că toate acestea se datorează izolării tot mai mari a liderului rus, faptului că acesta s-a înconjurat de oameni de încredere sau anxietății sale din cauza sancțiunilor economice pe scară largă pe care Occidentul și alți aliați le-au aplicat împotriva sa de când Rusia a invadat Ucraina. Alții spun că se teme de covid 19 și că ia măsuri de precauție draconice. Lui Putin îi este într-adevăr frică, dar nu de covid. El se teme de o lovitură de stat din partea Siloviki.

Vladimir Putin nu se teme de o lovitură de stat dată de oligarhi

Nu oligarhii sunt cei care s-ar întoarce împotriva lui Vladimir Putin. Există un fel de acord de împărțire a puterii între Putin și echipa sa oligarhică. Acordul este unilateral și în principal economic.

Vladimir Putin le permite să conducă mari entități care fac bani în Rusia și în străinătate și, în schimb, îl ajută să își spele propriile fonduri. În același timp îl asistă pentru orice altceva pe care îl consideră util.

Dar oligarhii nu au acces direct la putere, cum ar fi poliția sau alte forțe armate de securitate din Rusia. Nici miticul protestarii ruși nu se vor ridica pentru a-l detrona pe Vladimir Putin. Există ruși care susțin politicile lui Putin.

Alții au devenit pur și simplu apatici din punct de vedere politic. Mulți cred în propaganda de stat, care este singura informație de știri pe care majoritatea rușilor o pot accesa. Deși, ocazional, cetățenii ruși protestează, uneori cu miile și zecile de mii, aceste demonstrații sunt întotdeauna dispersate cu forța de către poliție și forțele de securitate.

Kremlinul permite protestele, despre care, fără îndoială, știe dinainte, datorită activității de informații desfășurate printre organizatorii protestelor, astfel încât, pentru occidentali, pare că ar putea exista, până la urmă, un pic de libertate de exprimare în Rusia.

În acest fel, Vladimir Putin poate pretinde publicului său occidental că rușii au dreptul de a-și exprima opiniile politice. După ce revoltele se termină, însă, protestatarii sunt adesea încarcerați sau chiar mai rău.

Ar trebui să se teamă de colegii săi spioni din Siloviki

Adevărata amenințare la adresa lui Putin provine de la Siloviki, un cuvânt rusesc folosit în sens larg pentru a descrie elita militară și de securitate a Rusiei.

Aceștia sunt oameni precum Nikolai Patrușev, în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, și Alexander Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), precum și alți actuali și foști înalți oficiali de securitate.

Oameni precum Patrușev și Bortnikov nu numai că posedă putere, dar știu cum să o folosească și sunt înclinați să o facă. FSB include aproximativ 160.000 de membri ai serviciului de gardă de frontieră, precum și mii de persoane înarmate cu atribuții de aplicare a legii.

Dar puterea FSB nu provine doar din capacitatea sa de a face violență. Siloviki este, de asemenea, extrem de secretoasă.

Ofițerii FSB sunt pricepuți să lucreze în clandestinitate, păstrându-și cele mai sensibile operațiuni strict compartimentate în grupuri mici. Putin înțelege acest lucru mai bine decât majoritatea, deoarece el însuși a condus cândva organizația.

Siloviki sunt dispuși să folosească acest amestec mortal de putere dură și secretomanie atunci când apare o amenințare serioasă la adresa sistemului cleptocratic rusesc. Acest lucru se datorează faptului că elita securității își trage puterea din sistem. Întreaga operațiune poate ceda atunci când este amenințată.

Protestele de stradă sunt tolerate într-o anumită măsură, iar Rusia a rezistat în trecut unor sancțiuni occidentale mai mici. Asemenea ramurilor unui copac bătrân, autocrația cleptocratică de la Kremlin poate rezista la furtuni ocazionale, dar dacă trunchiul putrezește, Siloviki vor lua măsuri.

Putin și Siloviki sunt cu toții ceceniști în suflet

Siloviki sunt formidabili. Aceștia sunt oamenii care au încercat să-l otrăvească pe liderul opoziției Alexei Navalnîi. Când acest lucru a eșuat, l-au întemnițat, aparent pe termen nelimitat.

Șefii serviciului de informații militare rusești, GRU, au planificat și executat tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal folosind un agent neurotoxic rusesc de grad militar.

Alți membri Siloviki au planificat asasinarea lui Alexander Litvinenko, amestecându-i ceaiul cu poloniu într-un hotel din Londra. Putin, care ar fi aprobat personal aceste operațiuni, cunoaște prea bine capacitățile elitei de securitate.

Putin și Siloviki sunt cu toții ceceniști în suflet. Cheka a fost prima iterație modernă a unei organizații care a evoluat în cele din urmă în KGB. Dar numele sau structura organizației este mai puțin importantă decât mentalitatea cekistă.

Acest mod de a gândi își trage rădăcinile de la Vladimir Lenin și, mai târziu, de la Iosif Stalin. Ambilor lideri sovietici le plăcea să se aplece asupra terorii ca metodologie pentru a controla Rusia. Această tradiție a fost transmisă de la o generație de ceceni la alta.

Implicați în tentativa de lovitură de stat împotriva liderului sovietic Mihail Gorbaciov

În ceea ce obișnuia să se numească în Rusia „Ziua Cecistului”, Putin dădea în mod obișnuit telefoane de sărbătoare către liderii de rang înalt din ceea ce rușii încă numesc serviciile lor speciale.

Dar ceea ce probabil că îl face pe autocratul rus să piardă cel mai mult somn în aceste zile, și poate să acționeze puțin neregulamentar, este faptul că Vladimir Putin nu poate să fi trecut cu vederea tentativa de lovitură de stat împotriva liderului sovietic Mihail Gorbaciov în 1991.

La acea vreme, Uniunea Sovietică se destrăma. Fabricile dădeau faliment pentru că angajații pur și simplu nu se mai prezentau la muncă, pentru că angajatorii lor nu-i mai plăteau.

Siloviki au fost martorii unei perturbări masive de care se temeau că va duce la dizolvarea țării, și a puterii pe care o acumulaseră,  așa cum o cunoșteau de zeci de ani. În loc să lase sistemul din care își luau puterea și bogăția să se destrame și mai mult, au intervenit.

L-au reținnut pe Gorbaciov în timp ce acesta își petrecea vacanța într-una dintre vilele sale. În cele din urmă, tentativa de lovitură de stat a eșuat, dar a marcat începutul sfârșitului regimului lui Gorbaciov, și al întregii Uniuni Sovietice.

Siloviki reprezintă un pericol mult mai grav pentru Putin

Dacă elita securității percepe că sistemul este în picaj, va face tot ce este necesar pentru a-și proteja interesele. Ei au arme și personal pentru a-l amenința pe Putin. Ei știu cum să opereze sub radarul lui Putin, pentru că ei sunt cei care se ocupă de radarul însuși.

Și, deși este rezonabil să presupunem că Vladimir Putin are unele mijloace de monitorizare a Siloviki, el nu va putea să le urmărească acțiunile în mod constant și cu mare precizie, având în vedere toate celelalte probleme pe care le are pe cap.

Invazia Ucrainei a declanșat un răspuns usturător care amenință viabilitatea statului rus. La fel ca în 1991, țara este în mare pericol. Siloviki, care asistă la dizolvarea cu încetinitorul a autocrației cleptocratice care i-a menținut la putere în ultimele trei decenii, au capacitatea de a pune capăt regimului lui Putin. Ei ar putea decide să acționeze.

Putin ar face bine să își amintească cuvintele pe care Felix Dzerzinski, șeful brutal al Cheka, le-a rostit cu peste 100 de ani în urmă: „Noi reprezentăm teroarea organizată – acest lucru ar trebui să fie recunoscut cu franchețe. Teroarea este o necesitate absolută în vremuri de revoluție”. Singura întrebare care rămâne este dacă Siloviki consideră că acesta este un astfel de moment.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Meghan și Harry, dispută cu privire la Crăciun. Se despart?
EVZ.ro
Destinația care atrage milioane de vizitatori anual a impus o taxă pentru drumeții. Cât vor trebui să scoată turiștii din buzunar pentru un traseele superbe
Spynews
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro