Nadia Comăneci este una din sportivele uriașe din România. Aceasta este cunoscută în toată lumea datorită performanțelor sale de neegalat. Ea a rămas în memoria colectivă ca prima gimnastă care a obținut nota 10 pe linie. Totul se întâmpla în anul 1976 la Jocurile Olimpice de la Montreal. Românii încă se mândresc cu aceasta. Puțini știu totuși prețul pentru premiera sa. Ce pensie primește sportiva pentru meritele acesteia?
Nadia Comăneci este una din cele mai bune gimnaste din istoria României, cunoscută și iubită și departe de meleaguri. Gismnasta a rămas în mintea tuturor drept sportiva care a reușit în anul 1976 la Jocurile Olimpice de la Montreal să primească 10 pe linie.
Aceasta este un model pentru toată lumea din domeniu, mai ales pentru tinerele talente. În palmares are medalii olimpice la JO din 1976 şi 1980, două titluri mondiale, nouă europene și alte medalii de argint și bronz.
S-a aflat recent cât primește ea pentru meritele sale sportive incredibile. Fosta mare sportivă care are 60 de ani încasează în fiecare lună suma de 13.149 lei, echivalentul a 2.800 de dolari americani.
Nadia Comăneci are o poveste încurcată și tristă cu România. Viața ei din țara natală a fost complicată și grea, deși a cunoscut culmile succesului aici. Cea din urmă a fost privită atent de Securitate.
Sătulă să fie captivă de sistem și regimul comunist, marea sportivă a fugit cu o lună înainte de Revoluția din 1989. Sportiva a ajuns în Statele Unite ale Americii, acolo unde l-a cunoscut pe Bart Conner.
,,Regimul de la București vedea sportul ca un instrument puternic de propagandă. Nu e de mirare că s-a folosit copios de mare victorie a Nadiei Comăneci la Montreal. Nadia Comăneci a devenit peste noapte un simbol al regimului comunist condus de o mână de fier de dictatorul Ceaușescu.
Asta pentru că așa a vrut aparatul de propagandă. Nadia Comăneci era idolul României, o zeiță. Era și produsul perfect al sistemului. Medaliile, celebritatea ei extraordinară au făcut mai mult pentru propaganda lui Ceaușescu decât toate campaniile, interviurile și vizitele lui la un loc
. Popularitatea ei mondială a fost exploatată cinic de Ceaușescu&Co ca un vector de imagine – cel mai important pe care il avea la dispoziție”, scrie Stelian Tănase în cartea sa.