26 oct. 2024 | 10:41

O legumă, sursa probabilă a focarului de E. coli de la McDonald’s. A fost eliminată de urgență din meniurile fast-food-urilor

Știri generale
O legumă, sursa probabilă a focarului de E. coli de la McDonald's. A fost eliminată de urgență din meniurile fast-food-urilor

Ca măsură de precauție importantă, marile lanțuri de fast-food din SUA au decis să retragă temporar ceapa proaspătă din meniurile lor după ce aceasta a fost identificată drept sursa probabilă a unui focar de infecție cu E. coli la McDonald’s.

Focarul de E. coli a afectat clienții din Midwest și unele state vestice, unde peste 75 de persoane s-au îmbolnăvit, iar una dintre acestea și-a pierdut viața.

Leguma eliminată de urgență din meniurile fast-foodurilor din America

Această situație a subliniat o problemă deja cunoscută în siguranța alimentară: fructele și legumele, chiar mai mult decât carnea, pot fi o sursă majoră de contaminare bacteriană, întrucât nu trec prin procesul de gătire care elimină agenții patogeni. Pentru a preveni răspândirea infecției, McDonald’s a scos din meniuri produsul Quarter Pounder în aproape 20% dintre restaurantele sale din SUA, a raportat Reuters.

Potrivit autorităților, dintre cele 61 de persoane cu date clinice disponibile, 22 au fost internate, iar două au dezvoltat sindromul hemolitic uremic – o afecțiune gravă care poate cauza insuficiență renală.

Food and Drug Administration (FDA) a făcut public acest raport, subliniind pericolul reprezentat de anumite produse proaspete, mai ales în lipsa unor măsuri riguroase de control al calității.
Siguranța alimentelor proaspete este o provocare pentru marile lanțuri de restaurante, iar avocatul Mike Taylor, care a lucrat la implementarea măsurilor de siguranță alimentară în cadrul FDA și al Departamentului pentru Agricultură din SUA, explică de ce este mai dificil să protejezi legumele de contaminare față de carne.

„Produsele agricole sunt o problemă mult mai dificilă”, a declarat acesta, subliniind complexitatea procesului de prevenire a contaminării bacteriene pentru produsele care nu sunt gătite.

Legumele și fructele, risc major de contaminare

Potrivit lui Donald Schaffner, expert în știința și siguranța alimentară la Universitatea Rutgers, gătirea alimentelor reprezintă „un glonț de argint” împotriva contaminării, deoarece căldura distruge agenții patogeni. Spre deosebire de carne, legumele nu sunt gătite în mod obișnuit, ci sunt servite crude, ceea ce înseamnă că orice contaminare existentă nu este eliminată prin preparare.

Produsele agricole trec, de asemenea, prin procese de spălare, dezinfectare și testare pentru a reduce riscul contaminării. Cu toate acestea, Schaffner menționează că testele nu pot detecta întotdeauna niveluri scăzute de bacterii, care totuși sunt suficiente pentru a provoca îmbolnăviri. În plus, culturile sunt adesea expuse factorilor externi în timpul creșterii, unde pot intra în contact cu fecale de animale sălbatice, apă de inundații sau de irigare contaminată.

De exemplu, E. coli se regăsește frecvent în intestinele bovinelor, dar a fost detectat și la alte animale, precum gâștele, căprioarele și mistreții, explică Mansour Samadpour, specialist în siguranța alimentară.

Contaminarea cepei poate apărea în diverse moduri – fie prin folosirea gunoiului de grajd netratat ca fertilizator, fie prin apă de irigare contaminată. Schaffner atrage atenția și asupra proceselor de transport și de depozitare, unde legumele pot intra în contact cu suprafețe contaminate, crescând astfel riscul pentru consumatori.

Parteneri
Ce trebuie să pui pe masă, neapărat, ASTAZI de Sfântul Dumitru pentru a atrage norocul, protecția și belsugul
Redactia.ro
Tunelul faimos din România care va fi readus la viață. A fost construit de Anghel Saligny și a avut un rol important timp de aproape 100 de ani
Click.ro
„Ce dracu' să facem cu ei?”. Militari ruși, înregistrați când vorbesc despre sosirea nord-coreenilor pe front
Digi24
ȘOCANTI!!! Cum arăta Ilinca Vandici înainte de operații. IMAGINILE bombă au scăpat pe net
Vocea.biz
Una dintre cele mai sexy vedete din România s-a pocăit! 'Mi-a vorbit Dumnezeu... E foarte greu de explicat în cuvinte'
Unica.ro
Marele mister din jurul unei biserici. Fenomene inexplicabile
EVZ.ro
Laura Crișan ar fi vrut să incendieze casa moștenită de la familia ei! Declarațiile halucinante ale unui martor: ”Pentru a scăpa de...”
Spynews
Simona Halep e cea mai fericită. I-a dat trandafirul roșu. Surpriză imensă
Capital.ro
Oana Pellea, scoasă din sărite de gestul făcut de Alina Ceușan: „Dizgrațios, nesimțită postare”
Avantaje
INTERZIS TOTAL de SF. DUMITRU! E MARE PĂCAT AZI, 26 Octombrie
Mediaflux
El este Lehel, bărbatul suspectat că a ucis-o pe românca de 48 de ani și a zidit-o într-un bar din Germania. Vecina Luminiței, declarații halucinante | FOTO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Îl mai știi pe Remus din „Secretul Mariei”? Ce mai face acum actorul Toma Dănilă si ce legătură există între el și Liviu Vârciu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro