Jurnalista Shireen Abu Akleh, unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri ai postului de televiziune Al-Jazeera, a murit miercuri dimineaţă în timp ce se afla într-o transmisiune în direct. Jurnalista vorbea despre confruntările dintre armata israeliană şi palestinieni în sectorul Jenin, din nordul Cisiordaniei, moment în care a fost împușcată.
Armata israeliană susține că jurnalista Shireen Abu Akleh ar fi fost ucisă de gloanţele palestinienilor, în timp ce postul pentru care lucra jurnalista, Al-Jazeera, acuză Israelul de uciderea ei.
Ministerul Sănătăţii palestinian a informat că, în timpul confruntărilor de la Jenin, bastion al facţiunilor înarmate palestiniene din nordul Cisiordaniei, jurnalista Shireen Abu Akleh a suferit o rană gravă la cap, incompatibilă cu viața.
Potrivit postului Al-jazeera, Shireen Abu Akleh purta o vestă inscripţionată cu cuvântul „Presă” în momentul în care a fost împușcată.
Ali Samodi, un alt jurnalist care lucra pentru publicaţia palestiniană Al-Kuds, a fost rănit tot prin împuşcare în timpul schimburilor de focuri de la Jenin.
Armata din Israel a transmis că forţele ei au ripostat după „focuri de armă intense” la Jenin, subliniind că „există o posibilitate, care acum este analizată, ca reporterii să fi fost loviţi – posibil de gloanţe trase de bărbaţi înarmaţi palestinieni”, potrivit Agerpres.
De asemenea, postul de televiziune Al-Jazeera, care are sediul la Doha (Qatar), a declarat astăzi că Shireen Abu Akleh a fost ucisă cu „sânge rece” de forţele israeliene în timp ce acoperea mediatic subiectul confruntărilor din sectorul Jenin.
„În ceea ce este evident o ucidere, încălcând legile şi normele internaţionale, forţele de ocupaţie israeliene au asasinat-o cu sânge rece pe corespondenta Al-Jazeera în Palestina, Shireen Abu Akleh, luată ca ţintă de tiruri de gloanţe în această dimineaţă”, a precizat Al-Jazeera într-un comunicat de presă.
Începând cu data de 22 martie, Israelul este ţinta mai multor atacuri armate. Până în prezent au fost raportate 18 decese. Două dintre aceste atacuri au fost comise de arabi israelieni, în timp ce celelalte patru de către palestinieni.
Pe de altă parte, războiul demarat de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie a dus la moartea a cel puțin 20 de jurnaliști până acum. Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Ucraina a publicat o listă cu numele jurnaliștilor decedați și a anunțat că este vorba doar de decese confirmate de procuratura generală.
Printre cei care şi-au pierdut viaţa se regăsește un cameraman de la Fox News, Pierre Zakrzewski, regizorul american Brent Renaud, precum și fotograful ucrainean Maksim Levin.