Încă din primele zile al declanșării invaziei în Ucraina, autoritățile de la București, deși nedeclarat, au ridicat gradul de alertă la frontierele României. Deși atenția Kremlinului este doar asupra Ucrainei, spun analiștii, asta nu înseamnă că nu ar exista o posibilitate ca războiul să ajungă și mai aproape de România. Au existat în aceste ultime zile speculații cu privire la o posibilă intrare a trupelor rusești, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova, având în vedere că în statul separatist din Trasnistria există cel puțin 1.500 de soldați ruși. Printre cei care au tras, din nou, un semnal de alarmă, se numără și realizatorul Antena 3, Radu Tudor.
În ciuda asigurărilor din partea conducerii României, mulți locuitori se tem de atacuri rusești mai ample. Imediat după declanșarea ostilităților în Ucraina, pe 24 februarie, într-o intervenție televizată, ministrul Apărării, Vasile Dâncu, declara că românii „nu sunt în pericol” și că nu ar trebui să fie îngrijorați pentru că „nu va exista un conflict militar între NATO și Rusia”. Cu toate acestea, asigurările din partea autorităților ar putea avea un efect redus în România, membră NATO din 2004, unde mulți sunt pe muchie de cuțit de la atacul rusesc asupra Ucrainei.
În acest moment, dacă ne uităm la ce se întâmplă în Ucraina, spun analiștii, este mai mult ca sigur că Vladimir Putin este decis să nu renunțe la planul său, iar războiul nu se va termina curând. Printre cei care au întărit aceste afirmații, se numără și realizatorul și analistul militar Antena 3, Radu Tudor.
„Alianța Nord-Atlantică are informații precise din interiorul Puterii de la Kremlin despre planurile de atac care urmează în Ucraina. Să ne așteptăm la tot ce este mai rău, din această perspectivă.
Niciodată în Europa, de la al Doilea Război Mondial, nu au avut loc asemenea orori, iar invazia rusească nu este doar asupra Ucrainei, ci asupra întregii Europe. Sunt amenințate libertatea, democrația și este pusă la grea încercate întreaga Europă.”, spune Radu Tudor la Antena 3.
Trupele rusești, încă din prima zi, au încercat să ocupe puncte strategice din Ucraina. Atacurile asupra orașelor port la Marea Neagră, precum Odessa, au creat temeri la București. Deși fără reușită, până la această oră, asta nu înseamnă cu Putin renunță la ideea de a ocupa întreaga Ucraină.
Analiștii, precum Radu Tudor, spun că lucrurile nu se vor opri aici, ceea ce determină NATO să-și întărească flancul de est al alianței, pe teritoriul României. Recent, Klaus Iohannis anunța semnarea unui acord cu partenerii NATO de a suplimenta numărul trupelor Alianței Nord-Atlantice în România.
„Dacă aliații au determinarea de a susține Ucraina, Rusia va dori să transforme această țară în Afganistanul Europei. Un conflict de lungă durată, un război care vizează terorizarea populației ucrainene, transmiterea amenințării dincolo de granițele Ucrainei, distrugerea economică și socială a acestei țări.
Acest război se apropie de noi. Amenințarea rusă este aproape de frontierele României. Bătălia din Insula Șerpilor este avertismentul că Rusia se apropie cu războiul său invadator de frontiera noastră.”, a mai spus Radu Tudor, conform Antena 3.
Astăzi, 9 mai, este o zi extrem de importantă pentru Federația Rusă, iar voci occidentale speculau ideea că Putin va declara, oficial, războiul împotriva Ucrainei și, implicit, împotriva NATO. Rămâne să vedem care va fi cursul acestei zile și care vor fi declarațiile de la Kremlin.