9 mai. Rusia aniversează Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial deși Europa a făcut-o ieri. Care e motivul

9 mai. Rusia aniversează Ziua Victoriei în Al Doilea Război Mondial deși Europa a făcut-o ieri. Care e motivul
„Ziua Victoriei” , 9 mai este o zi importantă pentru Rusia

Astăzi este o zi extrem de importantă pentru Federația Rusă. Ziua de 9 mai este, din punct de vedere istoric, „Ziua Victoriei”, o zi sărbătorită de fapt de fosta URSS. La finalul celui De-al Doilea Război Mondial, URSS și Aliații europeni forțau Germania să semneze acordrile capitulării necondiționate. În acel an au avut loc două astfel de ceremonii, una pe 7 mai 1945, cu Aliații, iar cea de-a doua pe 9 mai, cu URSS-ul lui Stalin. Tot atunci s-a produs și divizarea Germaniei, o parte controlată de americani, iar cealaltă de sovietici. Pe scurt, atunci s-a făcut împărțirea Europei. Divizarea avea să dea naștere blocului de est comunist, sub influența devastatoare a sovieticilor.

„Ziua Victoriei” , 9 mai este o zi importantă pentru Rusia

Ziua de 9 mai, cunoscută ca „Ziua Victoriei” în Rusia, comemorează rolul Uniunii Sovietice (URSS) în înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. „Ziua Victoriei” este marcată de o paradă militară la Moscova. Este ziua în care liderii ruși stau în mod tradițional pe mormântul lui Vladimir Lenin din Piața Roșie pentru a o comemora.

„Ziua de 9 mai este concepută pentru a se da mare în fața mulțimii de acasă.

Este ziua în care liderii ruiși și-au intimidat opoziția și pentru a-i face pe plac dictatorului de atunci”, a declarat James Nixey, directorul Programului Rusia-Eurasia de la Chatham House, pentru CNN.

Oficialii occidentali au crezut mult timp că Putin va profita de semnificația simbolică și de valoarea propagandistică a zilei pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților, sau ambele.

Președintele rus are un ochi ager pentru simbolism, după ce a lansat invazia în Ucraina a doua zi după „Ziua Apărătorului Patriei”, o altă zi militară crucială în Rusia.

Capitularea Germaniei naziste și împărțirea Europei

Capitularea necondiționată a Germaniei naziste a intrat în vigoare la ora 23:01 la 8 mai 1945, marcată de Franța, Marea Britanie și Statele Unite ca „Ziua Victoriei în Europa”.

La Moscova era deja 9 mai, care a devenit „Ziua Victoriei” a Uniunii Sovietice în ceea ce rușii numesc Marele Război Patriotic din 1941-45. Liderul sovietic Iosif Stalin a decretat o sărbătoare, iar prima paradă a victoriei în Piața Roșie, cu însemnele germane capturate, a avut loc la 24 iunie 1945.

Ziua de 9 mai a fost o zi normală de lucru din 1947 până în 1965. În 1965, liderul sovietic de atunci, Leonid Brejnev, a ordonat o paradă aniversară de 20 de ani în Piața Roșie, cu veterani și armament istoric. Au mai fost organizate și altele în 1985, 1990 și 1995.

În acei ani de după capitularea Germaniei Naziste, Europa avea să treacă prin cea mai mare schimbare, resimțită chiar și astăzi. Aliații de-o parte, și URSS-ul de cealaltă parte, aveau să-și revendice prada de război.

Asta a însemnat divizarea bătrânului continent în ceea ce știm și astăzi ca fiind Europa Occidentală, controlată de Statele Unite și Marea Britanie la acel moment, și Blocul de Est – comunist, controlat și condus de sovietici.

Vladimir Putin și noua semnificație a zilei de 9 mai, „Ziua Victoriei”

Culmea este că, în Uniunea Sovietică (URSS), aniversarea abia dacă a fost marcată în public înainte de 1965. Până în anii 1990, după căderea Uniunii Sovietice, ea a fost limitată la aniversările majore, cu accent pe onorarea veteranilor.

Primul președinte ales al Rusiei, Boris Elțîn, a făcut din paradele de „Ziua Victoriei” un eveniment anual începând cu 1995. Pentru a pune sare pe rană, alianța occidentală NATO se extindea în țările din Europa de Est care făcuseră parte din alianța militară comunistă sovietică, Pactul de la Varșovia.

După venirea lui Putin la putere, ziua de 9 mai a devenit una din cele mai importante sărbători la Kremlin. Începând cu 2008, paradele de „Ziua Victoriei” au devenit o demonstrație nu numai a batalioanelor care mărșăluiesc, ci și a celor mai recente arme ale Rusiei, inclusiv avioane de război, tancuri și rachete balistice intercontinentale cu capacitate nucleară.

Unitățile mecanizate au luat parte la parada din 2008 pentru prima dată din 1991, iar în acel an a avut loc un survol al avioanelor de luptă pentru prima dată la o paradă în Piața Roșie din 1957. De asemenea, a fost pentru prima dată când parada a fost televizată în direct, prin intermediul canalului RT din Rusia.

Întrebat vineri dacă parada va fi umbrită de conflict, pe care Rusia îl numește o „operațiune militară specială”, și de îngrijorările legate de o mobilizare, purtătorul de cuvât al liderului de la Kremlin, Peskov, a declarat:

„Ziua Victoriei pentru toți cetățenii ruși, pentru toți rușii, pentru aproape toți rezidenții fostului teritoriu al Uniunii Sovietice, este o zi sacră…

Este o zi plină de un sentiment de durere pentru sacrificiile pe care le-am suferit și un sentiment de mândrie pentru țara noastră și pentru victoria noastră. Și nimic nu o va umbri.”, declară peskov, preluat de Reuters.

Înaintea paradei de luni au existat speculații potrivit cărora Putin va folosi discursul său pentru a declara oficial război Ucrainei sau pentru a ordona o mobilizare generală pentru a ajuta la consolidarea campaniei Rusiei, sugestii pe care Kremlinul le-a respins.