O fabrică din România își reia producția după 4 luni de pauză. Compania își oprise producția din cauza prețului mult prea mare al gazelor, în contextul în care fabrica este recunoscută ca fiind unul dintre cei mai mari consumatori de gaz din țară.
Acum aproximativ patru luni, unul dintre cei mai mari consumatori industriali de gaze naturale din țară, cu o pondere de 10% din consumul național, își stopa activitatea din cauza scumpirilor mari la gaze.
În prezent, gigantul a anunțat reluarea producției, compania fiind unul dintre principalii jucători în lanțul de aprovizionare din domeniul agricol.
Compania Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din țara noastră a anunțat că este pregătită să își reia activitatea. Azomureș asigură aproximativ jumătate din necesarul de îngrășăminte utilizate în fermele din România și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii.
În plus, Azomureș este unul dintre pilonii securității alimentare și un contributor important în lanțul de aprovizionare din zona agricolă a României.
Chiar dacă unele instalații de pe platforma Azomureș vor fi repornite de acum, producția de îngrășăminte și alte produse pentru industria agricolă va fi reluată de luna viitoare.
„Au trecut 4 luni de la decizia de a opri temporar producția de îngrășăminte, pe 17 decembrie 2021, în contextul volatilității pieței gazelor naturale. La momentul respectiv, piața gazelor naturale atingea niveluri record, ceea ce făcea imposibilă producția de îngrășăminte la prețuri accesibile, nu doar pentru Azomureș, ci și pentru multe alte fabrici din UE care s-au oprit în aceeași perioadă.
În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, piața energiei din UE a ajuns de la „maxime fără precedent” la „criză totală”. În timp ce piața gazului în decembrie părea imposibil de gestionat în intervalul 90-120 EUR/MwH TTF (bursa etalon pentru Europa), același punct de referință a atins un vârf de aproape 345 EUR/MwH la începutul lunii martie, iar disponibilitatea gazului a scăzut treptat pe măsură ce accesul la aprovizionarea cu gaz rusesc a devenit mai dificilă din cauza sancțiunilor UE”, a transmis compania.
Reprezentanții Azomureș au atras atenția Guvernului cât și UE că „șocul energetic ar putea duce la o criză a îngrășămintelor și a alimentelor. În special în contextul restricțiilor exporturilor ucrainene și rusești prin Marea Neagră, experții estimează că 30% din exporturile mondiale de cereale sunt direct afectate și acest lucru are un efect sporit în lipsa îngrășămintelor”.