Antonio Passarelli, poate cel mai vechi chef cunoscut de către români, vorbește despre tradițiile pascale ale italienilor și românilor. Când va ieși la pensie, visează să se întoarcă în Sicilia alături de soție și o cățelușă, ambele românce. În exclusivitate pentru Impact.ro, acesta ne-a dezvăluit și rețeta specială pentru frittata pasqualina, gătită în a doua zi de Paști.
Stabilit de circa 30 de ani în România, cheful italian admite că s-a transformat într-un fel de specie aparte. În el se împletesc multe dintre calitățile și defectele unui român, dar și cele ale unui italian, în egală măsură.
În plus, s-a acomodat foarte bine tradițiilor românești despre care spune că cele mai multe îi sunt nu doar cunoscute deja, dar și pe placul său.
„Tradițiile voastre de Paști au multe în comun cu cele ale noastre. Spre exemplu, până acum 30 de ani, italienii ieșeau la iarbă verde imediat după Paști. Cu sau fără grătare, așa cum le place și românilor, ai mei se distrau a doua zi de Paști. În fapt, italienii ieșeau de două ori pe an la iarbă verde.
Prima dată era de Paști, iar a doua la mijlocul lunii august, tot legat de o sărbătoare religioasă, Adormirea Maicii Domnului sărbătorită pe 15 august. Între timp, italienii au căpătat gust pentru mult mai multe ieșiri. Ca și românii, de altfel”, descrie el situația în exclisivitate pentru Impact.ro.
Passarelli spune că, personal, preferă Crăciunul în detrimentul Paștelui. Și asta dintr-un motiv foarte simplu.
„Mi se pare că sărbătoarea de Crăciun durează mai mult. Aproape o săptămână, cel puțin până la Revelion. În cazul Paștelui, ea e mult mai scurtă. Doar două zile. Fuge foarte repede de noi!
Când trăiau ai mei, nu cred că am ratat mai mult de un singur Crăciun să le stau alături! Fiindcă și la români, și la italieni, sărbătorile se fac împreună”, își motivează el alegerea.
Căsătorit în ultimii ani cu o româncă pe nume Daniela, Antonio Passarelli recunoaște că acesta e doar unul dintre motivele pentru care țara noastră i-a devenit mai mult decât una de adopție.
„Românii sunt foarte calzi cu mine. Și nu de ieri, de azi! Cel mai mult îmi place că mă consideră unul de-al lor. Vorbim mai mult despre Italia când am ocazia de a interacționa cu unii dintre ei. Îmi povestesc tot felul de lucruri, despre orașe, comune sau străzi din Italia pe care nu le-am văzut în viața mea.
Românii cred despre mine că-mi cunosc țara așa cum niciun italian nu cred că și-o cunoaște. Îmi spun ceva de genul „Am lăsat-o pe fii-mea pe strada aceea, care coboară direct de la biserica aia impunătoare!”
Sau „Și eu am lucrat acolo, la palatul acela grozav al vostru!”. Dau din cap ca și cum le-aș știi, dar vă mărturisesc că de multe ori habar nu am despre ce e vorba”, ne-a recunoscut Antonio Passarelli, care ne-a și învățat cum se face pâine fără drojdie.
Passarelli lucrează de Paști la un hotel din Sinaia și spune că a preparat bucate românești și italienești celor care în perioada pascală se vor afla prin zonă. El a făcut și o propunere românilor pentru masa din a doua zi de Paști.
„La noi, în Italia, a doua zi de Paști e nelipsită de pe mese așa numita frittata pasqualina. Se prepară foarte simplu, din 4 ouă și ulei de măsline, de obicei. Doi cartofi și niște roșii, rozmarin, sare și piper, fac și ele parte din rețetă.
Se adaugă din plin tot felul de salamuri, cele care rămân de la masa pascală. În funcție de ce puneți în tigaie poate deveni asemenea unui tort. Nu trebuie să vă sfiiți să fiți inventivi, fiindcă e un fel de omletă cu de toate. Vă urez succes în prepararea ei și vă garantez că frittata pasqualina nu poate dezamăgi pe nimeni!”, a adăugat el.
La cei 63 de ani, Passarelli spune că mai are un singur dor. Ca atunci când va ieși la pensie, să-și ia soția, pe Daniela, cățelușa, Saba, tot româncă și ea, și să se stabilească în Sicilia, într-o autoruletă.