Când vine vorba orașele unice din Europa, Veneția se află în fruntea listei. Cu labirintul său de canale și poduri, biserici, palate și alte locuri emblematice, nu este de mirare de ce Veneția este unul dintre cele mai căutate city break-uri din toată Europa și, probabil, din întreaga lume. Dar există lucruri pe care trebuie să le știți despre Veneția înainte de a o vizita.
Cu mii de persoane care călătoresc în Veneția în fiecare an, pentru a se plimba pe aleile sale fermecătoare și pentru a se plimba cu gondolele, Veneția poate fi extrem de aglomerată, iar unii turiști nu se gândesc de două ori unde se află sau ce fac.
Una dintre cele mai interesante informații despre Veneția este că se scufundă, cu aproximativ un milimetru în fiecare an. În ciuda faptului că majoritatea clădirilor din oraș sunt construite pe piloni, experții cred că orașul ar putea fi complet sub apă până în 2100.
Până în acel moment, se estimează că nivelul mării Mediteraneene va fi crescut cu peste un metru și jumătate. Așa că, dacă nu ați călătorit încă la Veneția, vă recomandăm să vă rezervați zborurile cât mai curând posibil.
Dar, aici intervin schimbările majore impuse de autoritățile venețiene, începând cu acest an. Conform primarului Veneției, vor exista condiții atașate pentru a obține rezervări prioritare și reduceri. Cu alte cuvinte, fără o rezervare în prealabil, va fi extrem de greu de intrat în celebrul oraș.
„Vor exista condiții pentru a obține rezervări prioritare și reduceri. Nu puteți veni în costum de baie.
Nu poți sări de pe un pod sau să te îmbeți. Oricine vine trebuie să respecte orașul.”, declara Luigi Brugnaro, primarul orațului Veneția, încă de anul trecut.
Autoritățile orașului Veneția se pregătesc să le ceară turiștilor să își rezerve în prealabil vizita printr-o aplicație. În același timp s-a luat decizia să îi taxeze pe turiștii care vin pentru o zi între 3 și 10 euro pentru a intra, în funcție de perioada anului.
Se testează turnicheți asemănători celor de la aeroport pentru a controla fluxul de oameni. Luigi Brugnaro a mai declarat că, în cazul în care numărul acestora devine copleșitor, ar putea împiedica intrarea noilor vizitatori.
Primarul Veneției a mai declarat că scopul său este de a face turismul mai durabil într-un oraș vizitat de 25 de milioane de persoane pe an. Dar recunoaște că noile reguli vor fi probabil greu de acceptat.
„Mă aștept la proteste, procese, procese, de toate… dar am datoria de a face acest oraș locuibil pentru cei care îl locuiesc și, de asemenea, pentru cei care vor să îl viziteze.”, a declarat Luigi Brugnaro.
Turiștii care călătoresc la Veneția vor trebui să își rezerve vizitele în centrul istoric al orașului începând din această vară, a anunțat luni primarul Luigi Brugnaro. „Turismul începe din nou”, a scris primarul pe Twitter. Mulțimea de turiști s-a înghesuit în orașul canalelor în weekendul de Paște, atingând un vârf de 160.000 de vizitatori sâmbătă.
Brugnaro a descris mișcarea ca fiind modul corect de a gestiona mai bine turismul orașului, declarând: „Am înțeles că este o decizie corectă. Vom fi primii din lume [care introducem] acest experiment dificil.” Noul sistem de rezervări va intra în vigoare în această vară, iar în 2023 Veneția va introduce o taxă de intrare pentru turiștii de o zi care sosesc în orașul lagună.
Veneția a decis să amâne controversatul sistem de taxe de intrare având în vedere cei doi ani de pandemie și suferință. Consilierul pentru turism Simone Venturini ete cel care a făcut anunțul pentru ziarul Corriere del Veneto.
„Vom folosi următoarele câteva luni pentru a pune la punct platforma de rezervări”, declară consilierul pentru turism Simone Venturini.
Sistemul de rezervări ar presupune ca turiștii să își rezerve online vizita în oraș. La sosire vor intra prin porți electronice cu turnicheți la punctele de acces cheie, cum ar fi la gară și în Piața San Marco.
Locuitorii locali ar fi scutiți de sistemul de rezervare. Nu vor fi scutiți cei care vin din regiunea înconjurătoare Veneto. Site-ul de rezervări urmează să fie prezentat în următoarele săptămâni, relatează Corriere del Veneto. Acesta va începe pe o „bază experimentală”, a declarat Venturini, care a adăugat că vor fi necesare ajustări și completări. Sistemul va înregistra automat rezidenții și turiștii care se cazează la hotel, dar ceilalți vizitatori vor trebui să își introducă informațiile pe site-ul de rezervări, relatează Corriere.