Începând de vineri, 15 aprilie, toți elevii din toate ciclurile de învățământ vor intra în vacanța de primăvară. Aceasta cuprinde atât Paștele catolic și Paștele ortodox, cât și ziua liberă de 1 mai, fiind sărbătoare legală.
Vacanța de primăvară va începe pe 15 aprilie 2022 și se va termina pe 1 mai, conform actualei structuri a anului școlar, pentru toți elevii din toate ciclurile de învățământ. Anul școlar se va încheia pe 10 iunie, iar vacanța de Paște este ultima pe care elevii o vor avea până la cea de vară.
Nu vor mai avea vacanțe până atunci, însă vor avea liberă ziua de 1 iunie, care va cădea miercuri, întrucât este sărbătoare legală. Cel de-al doilea semestru se va încheia pe 10 iunie, iar primul s-a încheiat pe 14 ianuarie.
Anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri, pentru clasele terminale din învățământul liceal, adică clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă, și se încheie pe data de 27 mai 2022.
Pe de cealaltă parte, pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se va încheia pe data de 3 iunie 2022. De asemenea, pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, în afară de clasele terminale, respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.
Acesta este ultimul școlar în actuala structură. Pe viitor, în loc de semestre vor exista 5 module de învățare. Acestea vor alterna cu cinci vacanțe, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. De asemenea, elevii nu vor mai da teze, ci vor exista două evaluări standardizate, la începutul și sfârșitul anului școlar.
Cu toate acestea, în ceea ce privește cele două evaluări nu a fost luată deocamdată o decizie finală. Urmează să fie modificat Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitare.
Aceste modificări vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2022-2023. Noul an școlar va începe în prima zi de luni din septembrie, adică 4 septembrie 2023, și se va sfârși pe 16 iunie.
Mai mult de atât, o altă noutate în structura anului școlar constă în introducerea programului Săptămâna Verde. Va fi inclusă în modulele 4 și 5, în funcție de alegerea fiecărei școli.
Ministrul Educației vrea să mai modifice și regulamentul de funcționare din învățământul preuniversitar. Astfel, vor fi eliminate tezele semestriale, fiind înlocuite cu evaluări standardizate, la începutul anului școlar și la sfârșitul acestuia.