12 apr. 2022 | 08:29

ANAF, veste importantă pentru proprietarii de case și apartamente. Toți românii trebuie să afle

Social
ANAF, veste importantă pentru proprietarii de case și apartamente. Toți românii trebuie să afle
ANAF și proiectele pentru 2022

În cursul acestui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță mai multe proiecte pilot, prin care dorește stimularea conformării voluntare a contribuabililor români. Proiectele au deja normele de lucru publicate pe site-ul instituției și vizează activitățile de îndrumare și asistență în domeniul fiscal. Cei vizați de ANAF, în mod special, în aceste proiecte sunt cei care obțin venituri din alte activități, altele decât cele deja declarate.

ANAF și proiectele pentru 2022

În urma mai multor consultări, la nivelul instituției și a Ministerului de Finanțe, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de mai mulți bani la bugetul de stat. Astfel că, ANAF a anunțat demararea unor proiecte pe tot parcursul acestui an, prin care dorește să-și informeze contribuabilii de obligațiile fiscale.

Proiectele, denumite generic „proiecte pilot în vederea stimulării conformării voluntare”, are în vedere o anumită categorie de contribuabili, care în trecut nu aveau obligativitatea declarării unor venituri, altele decât cele deja normate conform legilor în vigoare. În cadrul acestui document, publicat de ANAF pe site-ul oficial, sunt specificate cele trei categorii vizate de acest proiect, după cum urmează:

„Agenția Națională de Administrare Fiscală derulează trei Proiecte pilot privind stimularea conformării voluntare, dedicat persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea și informarea contribuabililor despre obligațiile fiscale.

Obiectivele  acestora sunt creșterea gradului de informare și stimularea conformării fiscale voluntare a contribuabililor persoane fizice.”, se menționează în documentul publicat de ANAF.

Instrumente de lucru în zona conformãrii voluntare

În mod direct, proiectele vizează modul în care cele trei categorii menționate vor putea trece la declararea veniturilor obținute din aceste activități „care să aducă eficiență și rezultate satisfăcătoare”, spune ANAF. Conform informațiilor, prima parte a acestor proiecte se va desfășura în două județe, și anume Sibiu și Cluj, în perioada imediat următoare, fiind vorba de proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ”.

Un alt proiect, mai spune ANAF, și anume proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din cedarea folosinței bunurilor” va fi derulat în alte două județe, și anume Brașov și Constanța, vizând românii care nu declară veniturile din „chirii/cedarea folosinței bunurilor și de neînregistrare în scop fiscal”, menționează instituția în document.

ANAF derulează proiectul și în București și județul Ilfov

Nici județul Ilfov și nici capitala nu scapă de proiectele ANAF, aici fiind derulat proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală”. În București proiectul vizează sectoarele 1 și 3, iar rezultatul final este  „să crească gradul de informare a contribuabililor care realizează sau care intenționează în viitor să realizeze venituri din activități de înfrumusețare și întreținere corporală.”, spune ANAF.

„În perioada imediat următoare ANAF va transmite informări către categoriile de persoane anterior menționate pentru a le fi aduse la cunoștință, în mod corespunzator,obligațiile declarative și de plată. Reamintim că acțiunile de control ale  inspectorilor ANAF se bazează pe analize de risc riguros elaborate de direcțiile de specialitate.

Pentru a beneficia de asistență în domeniul fiscal și pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale corect și la timp, contribuabilii pot contacta Call-Center-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Pentru a solicita informații personalizate privind situația fiscală, contribuabilii pot utiliza serviciul Spațiul Privat Virtual.”, mai face precizarea ANAF în documentul publicat.

Cele trei proiecte se vor desfășura pe tot parcursul acestui an, urmând ca de anul viitor cei vizați să treacă, obligatoriu, la declararea acestor venituri.

Digisport.ro
Un milionar român la Paris: ”Bă, ce sărac e ăsta, vai mama lui”. Ce obișnuiește să facă în Capitală: ”E mult mai ieftin”
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Patru zodii care dau lovitura la început de octombrie. Banii vin din toate direcțiile
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Show-ul grotesc al proxenetului român care a fost condamnat în Marea Britanie. Bărbatul s-a filmat în timp ce arunca cu banii
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Amantul Elenei Ceaușescu. Misterul bărbatului cu care l-a înșelat pe Nicolae
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Centralele de apartament vor fi înlocuite în România. Ce se montează în loc
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
Modificări la PLATA pensiei. ANUNȚUL Casei de Pensii
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
„În camera asta am crescut eu” Cum arată casa în care a copilărit Ramona Olaru. Imaginile din interior i-au surprins pe mulți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro