Merită să cumperi un apartament pentru chiria lunară?! Avantaje și dezavantaje în imobiliare. Oricând este profitabil că cumperi un apartament și să îl închiriezi, întrucât prețul chiriei este corelat cu prețurile apartamentelor. Crește prețul la case, crește prețul și la chirie, astfel că niciodată nu ai cum să pierzi, mai ales dacă ești atent la câteva reguli.
Investițiile pe termen lung în imobiliare sunt întodeauna o formă de venit sigur. Astfel, poți să faci bani fumoși din închirierea unui apartament, fie pe termen lung, fie în sistem hotelier.
Închirierea în sistem hotelier pare mai profitabilă, însă riscurile și taxele sunt mai mari. Dacă ai noroc de clienți răi, vei fi nevoit să repari în urma lor mereu, lucru care necesită bani.
Atunci când cumperi un apartament pentru a-l oferi spre închiriere, la achiziționarea lui trebuie să urmărești mai multe aspecte, astfel încât investiția să fie una profitabilă.
Astfel, proprietatea trebuie să fie cumpărată într-un oraș mare, preferabil univeristar, unde chiriașii nu sunt o problemă, fie ei în sistem hotelier, fie pe termen lung.
Orașe bune de cumpărat și de închiriat sunt București, Iași, Timișoara, Cluj, Brașov și Sibiu, localități în care chiriile sunt o practică foarte comună, iar prețurile scad cel mai greu sau ultimele. Fiind orașe universitare sau cu potențial turistic, acestea beneficiază de un flux constant de oameni ce caută un domiciliu temporar sau permanent în oraș.
De asemenea, apartamentul trebui să fie amplasat cât mai bine, central, lângă mijloace de transport, lângă școli, grădinițe, piețe, magazine…etc.
De asemenea, proprietatea trebuie să fie cu una sau două camere, întrucât acestea se închiriază cel mai repede. Pe de altă parte, apartamentele mai mari ca suprafață au și ele chiriașii lor, familiști, cu copii, oameni care de altfel închiriază pe termen lung o proprietate și nu te lasă cu chiria neplătită.
Oferirea unui apartament spre închiriere nu îți garantează profitul dacă nu ești atent la alte câteva aspecte. Ai nevoie de chiriași serioși. Oricând poți să râmâi cu facturile neplătite sau nu poți găsi chiriași atunci când trebuie.
Spre exemplu, la o simplă căutare pe Airbnb, se poate observa că prețul mediu pe noapte, pentru Iași, este de 276 lei.
Dacă apartamentul tău va fi ocupat în medie 16 zile pe lună, asta ar însemna un venit de aproape 4416 lei/lunar, din care va trebui să scazi impozitul și cheltuielile aferente întreținerii locuinței.
La un apartament, chiria variază între 300 și 700 de euro, în funcție de oraș, de poziție, de dotările apartamentului…etc. A doua variantă ar putea reprezenta soluția mai la îndemână, fără prea mari bătăi de cap.
Nu în ultimul rând, investiția într-un apartament se amortizează foarte greu, în mulți ani de zile, indiferent de varianta de închiriere, însă rămâne o soluție de investiție viabilă, mai ales dacă ești atent la chestiile de mai sus.