Vechimea în muncă este un element de bază pentru calculul pensiei fiecărui cetățean român. Dar, o anume categorie nu a putut folosi acest lucru, până acum cel puțin. Este vorba de românii care au pe numele lor deschise PFA-uri (Persoană Fizică Autorizată), fără a avea un contract de muncă cert. Noile reglementări ce au fost adoptate de Camera Deputaților astăzi, pe 5 aprilie, vin să reglementeze și condițiile de vechime în muncă pentru această categorie. Același proiect adoptat aduce și anumite condiții.
Conform unor statistici recente, spune Beniamin Todosiu, deputat USR, există aproximativ 400.000 de români care activează sub forma de PFA-uri (Persoană Fizică Autorizată). Mare parte dintre aceștia activează individiual, și fără un contract de muncă, ceea ce înseamnă lipsa vechimii în muncă. Aceleași date statistice arată că s-au strâns la bugetul local sume de aproximativ 335 de milioane de lei de la cei cu PFA-uri.
Același deputat anunță că a depus un proiect de lege în Camera Deputaților menit să modifice acest aspect. Mai pe înțelesul tuturor, odată modificată OUG nr.44/2018, cei cu PFA, dar fără contract de muncă, vor putea beneficia de vechimea în muncă ca bază de calcul pentru pensionare.
,,În urma consultărilor cu persoane care activează ca PFA-uri, am depus în Parlament o propunere legislativă pentru ca activitățile economice desfășurate sub forma unor Persoane Fizice Autorizate să constituie vechime în muncă.
Această propunere legislativă face o reparație morală și legală pentru PFA, care desfășoară o activitate economică, plătind toate taxele și impozitele legale aferente, dar activitatea nu le este considerată vechime în muncă.”, spune Beniamin Todosiu, deputat USR, inițiatorul proiectului.
Prin aceste amendamente, dacă sunt aprobate de Camera Deputaților, impactul bugetar va fi unul minim. În același timp se va mai stopa munca la negru și lipsa plății de taxe și impozite către bugetele locale și de stat, mai spun deputatul USR.
Pentru a putea beneficia de vechimea în muncă, un român care activează prin PFA va trebui să îndeplinească anumite condiții, și anume ca veniturile să atingă, în medie lunară, nivelul salariului minim brut timp de un an. Proiectul vine să adauge în cadrul OUG menționată anterior, un capitol prin care este stipulat clar că o persoană PFA va putea neneficia de vechimea în muncă în condițiile enunțate, după cum urmează:
”Perioada în care o persoană fizică autorizată desfășoară activități economice în temeiul prezentei ordonanțe de urgență constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiții:
a) activitatea economică pe care o desfășoară a produs venituri nete în anul supus recunoașterii vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv;
b) este înregistrată la registrul comerțului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se dorește recunoașterea vechimii.”, se menționează în proiect.
Proiectul a trecut prin comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, ca mai apoi să fie aprobat astăzi, 5 aprilie, după cum anunța și inițiatorul acestui proiect, Beniamin Todosiu, deputat USR.