30 mart. 2022 | 08:32

Litoralul românesc, în pericol din cauza războiului din Ucraina? Precizări importante de la ministrul Mediului

Diverse
Litoralul românesc, în pericol din cauza războiului din Ucraina? Precizări importante de la ministrul Mediului
Războiul din Ucraina și efectele de poluare asupra Mării Negre

Efectele de poluare pot apărea ca urmare a crizei din Ucraina, spun activiștii de mediu. Efectele războiului Rusiei de aici ar putea avea conotații mult mai mari decât am putea crede. În afară de criza umanitară, cea mai mare din ultimii 20 de ani, sunt și alte situații de criză ce pot apărea pe parcurs. Una dintre ele, și există premisa să se întâmple, este poluarea Mării Negre, ca urmare a unor posibile accidente petrecute în țara vecină la fabricile și combinatele aflate aproape de coasta Mării Negre. Dar, Ministrul Mediului Tanczos Barna spune că România nu are de ce să se teamă, pentru că nu există aceste riscuri, cel puțin nu momentan.

Războiul din Ucraina și efectele de poluare asupra Mării Negre

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina, în afară de distrugerile masive în orașe, precum Mariupol, Harkov sau Kiev, ar putea avea conotații și mai grave, mai ales asupra orașului port la Marea Neagră, Odessa, vorbind aici de poluare.

După un prim semnal de alarmă, cu privire la centrala nucleară de la Cernobîl, capturată de trupele rusești, organizațiile de mediu internaționale și din Ucraina trag semnale de alarmă și asupra unei posibile catastrofe de mediu, mai ales în zona de coastă a Mării Negre.

În zona Odessa sunt destule fabrici și combinate, care odată afectate de război, ar putea deveni potențiale surse de poluare, cu toate că pentru moment nu se pune o astfel de problemă.

„Estul Ucrainei este plin de situri industriale, cum ar fi uzine metalurgice, fabrici chimice, centrale electrice și mine dezafectate. Luptele din jurul acestor situri riscă să genereze o poluare toxică extremă.

Vor avea un impact grav asupra sănătății care agravează criza umanitară deja îngrozitoare pentru populația locală.”, a declarat Richard Pearshouse, șeful departamentului Criză și Mediu din cadrul Amnesty International.

Tanczos Barna: „România este în siguranță”

Așa cum era firesc, și autoritățile de mediu din România au început să monitorizeze mai intens situația din Ucraina și posibilele efecte de mediu asupra Mării Negre. Deși nu există un pericol, asta nu înseamnă că nu există astfel de riscuri de poluare.

Cu toate astea, Ministrul Mediului Tanczos Barna adat asigurări că nu se pune problema unor posibile fecte de poluare a Marii Negre, aducând și argumentele de rigoare:

„Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Mediului, un risc real de poluare a Mării Negre nu există, pentru că volumul de apă este atât de mare, încât e aproape imposibil ca în urma războiului şi a eventualelor accidente la diverse combinate, fabrici, să fie poluată marea în aşa fel încât să ajungă poluarea şi la litoralul românesc. Putem afirma fără doar şi poate că litoralul românesc nu e în pericol în momentul de faţă din cauza războiului din Ucraina.

Din punctul nostru de vedere, al Ministerului Mediului, un risc real de poluare a Mării Negre nu există, pentru că volumul de apă este atât de mare, încât e aproape imposibil ca în urma războiului şi a eventualelor accidente la diverse combinate, fabrici, să fie poluată marea în aşa fel încât să ajungă poluarea şi la litoralul românesc. Putem afirma fără doar şi poate că litoralul românesc nu e în pericol în momentul de faţă din cauza războiului din Ucraina.”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Prima TV.

Citește și: Pericolul pe care norul toxic din Ucraina l-ar aduce în România, negat de Guvern. Informații de ultimă oră

Temeri legate de poluare în Ucraina

De cealaltă parte, în Ucraina, activiștii de mediu spun că există temeri legate de o catastrofă ecologică în Ucraina nu sunt noi. Au fost resimțite puternic în zonele din țară cele mai expuse la conflictul care a început în 2014 și care a ucis deja peste 13.000 de persoane.

Estul Ucrainei, o zonă cunoscută sub numele de Donbas, este puternic industrializată și chiar și înainte de război era cunoscută ca fiind una dintre cele mai poluate regiuni ale țării. Aceasta se lupta să facă față deșeurilor toxice provenite dintr-o istorie de exploatare a cărbunelui, metalurgie și producție chimică.

După începerea războiului, multe dintre fabricile sale în funcțiune au trebuit să se închidă, crescând riscurile ca acestea să polueze mediul, spun cei de la Grist.

Parteneri
De ce a murit Ilina Pârvu de la Visuri la Cheie
Redactia.ro
Zodiile care își schimbă destinul după Sfântul Ion 2025! Viața lor înflorește după ani de chin
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Mircea Badea, un amănunt neobservat de nimeni. Care e problema cu bolidul lui David Popovici
EVZ.ro
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Spynews
Șoc pentru Călin Georgescu. A venit anunțul de retragere: Pur și simplu, amenință cu moartea
Capital.ro
Toată lumea vorbește acum despre Sebastian Stan, iar detalii dureroase au ieșit la iveală. Ce s-a întâmplat în Constanța, în copilăria lui. Cine e, de fapt, mama lui
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Mediaflux
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce a putut să pătească Ramona Olaru, pe aeroport, în SUA. Vedeta a fost verificată la sânge de autorități
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro