Pericol de catastrofă ecologică în Marea Neagră, după ce un vapor încărcat cu uree a eșuat. Ureea este un îngrășământ chimic foarte toxic.
Vapor încărcat cu uree, eșuat aproape de Vama Veche
Mii de tone din această substanță toxică riscă să ajungă în apa Mării Negre, la doar 60 de kilometri de Vama Veche. Bulgarii au decretat deja starea de urgență. Cu toate acestea, autoritățile de acolo nu s-au grăbit să rezolve situația, având în vedere că au trecut 10 zile de când vasul cu uree a eșuat.
Cele 3.000 de tone de îngrășământ toxic pot avea un impact extrem de grav asupra viețuitoarelor marine. Pe de cealaltă parte, specialiștii din România sunt de părere că nu este vorba despre un pericol iminent.
Deocamdată nu se știe ce se va întâmpla dacă situația nu se rezolvă. Momentan, vântul bate spre sud, ceea ce ajută ca pericolul să nu se îndrepte spre țara noastră. Specialiștii spun că viețuitoarele și speciile protejate ar avea de suferit din cauza poluării masive, așa că ceva tot trebuie făcut.
Incendiu în Portul Constanța
În urmă cu câteva săptămâni, un puternic incendiu a izbucnit în Portul Constanța. Acesta a avut loc pe un vapor încărcat cu diferite containere. La fața locului au ajuns de urgență mai multe echipaje de pompieri, pentru a opri flăcările.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, incendiul a avut loc la o navă aflată în dana 52 a Portului Constanța. La locul cu pricina s-au deplasat o autospecială de transport victime multiple, patru autospeciale de stingere, o autoscară, patru echipaje SMURD, o autospecială CBRN și o autospecială Oil Terminal.
Conform surselor, incendiul a izbucnit la nava Max. Autoritățile portuare au fost alertate cu privire la incendiu, care ar fi pornit în timpul manevrelor de intrare în Dana 52. De asemenea, echipajul de la bord a intervenit cu dioxid de carbon.
Incendiu puternic în Craiova
Un alt incendiu puternic a izbucnit la Hipodromul din Craiova, acolo unde zece hectare de vegetație au ars. Inițial, la fața locului a ajuns doar un echipaj de pompieri, apoi s-a suplimentat. Alături de pompieri au fost prezenți și mai multe echipaje de jandarmi, polițiști și polițiști locali.
„Cauza incendiului a fost flacără- foc deschis în spatii deschise. În sprijinul pompierilor au mai venit jandarmi, poliție și politie locală. Au ars aproximativ 10 hectare de vegetație uscată înaltă, lăstăriș pe alocuri, resturi vegetale. Au fost salvate clădirea și anexele Hipodromului și centrul canin al poliției”, a menționat purtătorul de cuvânta ISU Dolj, Florin Cocoșilă.