26 mart. 2022 | 11:31

Șoferii care nu vor mai avea voie cu folii sau vopsea pe geamuri, conform RAR. Singurele excepții permise

Diverse
Șoferii care nu vor mai avea voie cu folii sau vopsea pe geamuri, conform RAR. Singurele excepții permise
Folosirea foliilor negre sau a unei culori închise pe geamuri, spun specialiștii RAR, nu este sigură

Mulți șoferi și-au dorit să adăauge mai mult caracter mașinii personale. Unii au vrut ca aceasta să iasă în evidență și să reflecte stilul personal. Probabil că ați văzut mai multe versiuni diferite de tentă pentru geamuri, de la nuanțe deschise până la negru ca smoala. O nuanță închisă poate arăta impresionant, dar riscăm amenzi. Folosirea foliilor negre sau a unei culori închise pe geamuri, spun specialiștii RAR, nu este sigură. De altfel de ceva vreme, cel puțin în România, folosirea unor astfel de soluții este condiționată, și chiar amendată.

Ce spune RAR despre folosirea foliilor negre sau a vopselurilor

La prima vedere, o nuanță închisă poate arăta impresionant, dar este colorarea geamurilor sigură? Deși răspunsul imediat este „Da”, unele situații sunt periculoase pentru șoferi, pietoni și alți conducători auto.

Un potențial dezavantaj al folosirii vopselelor pe geamurile mașinii este instalarea unei nuanțe prea închise. Dacă exagerați puțin, puteți avea probleme cu legea, precum și din cauza unor potențiale pericole în timpul condusului. Reprezentanții Poliției Rutiere spun că geamurile mașinii nu ar trebui vopsite, cu excepția cazului în care este vorba de vopsea acrilică, ca parte a unei lucrări artizanale de modă veche. Iar asta numai pe suprafața mașinii, fără a vopsi și geamurile.

Sunt legale geamurile fumuri pentru mașini?

Dacă vă întrebați dacă sunt interzise geamurile fumurii în România, răspunsul este și da și nu. În România, pentru a putea avea montate astfel de soluții anti-solare, șoferii trebuie să omologheze montajul foliilor la RAR. Dar, atenție!. Obstrucționarea cu mai mult de 30% a vizibilității aduce penalități, potrivit Codului Rutier.

Un alt aspect, la fel de important, este că montajul foliilor nu se face pe parbriz și pe geamurile laterale din dreptul șoferului. Aceeași legislație spune că „pe geamurile laterale spate și lunetă nu sunt esenţiale pentru vizibilitatea din interior, când autoturismul este echipat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele părţi, însă în cazul în care acestea au o transparenţă modificată faţă de cea stabilită prin marcajul de omologare se urmăreşte că stratul aplicat ulterior să fie uniform şi să nu creeze distorsiuni”.

Citește și: Cod Rutier 2019. Cum trebuie să montezi foliile auto. Ce fel de autorizație îți trebuie și cine o eliberează

RAR: Taximetriștii sunt obligați să scoată foliile sau să schimbe geamurile fumurii

Nu de puține ori, din dorința de a-și face mașinile atrăgătoare pentru clienți, sau doar ca și moft, șoferii de taximetre și-au montat foliile sau geamurile fumurii pe mașinile cu care fac acest serviciu public de transport.

Din păcate pentru banii cheltuițiti, reprezentanții RAR spun că aceste soluții nu vor mai fi acceptate în cazul taximetriștilor. Cu alte cuvinte foliile negre sau geamurile fumuri vor trebui să dispară de pe taximetrele din România.

RAR a spus că există totuțși și o excepție, spunând că „este în regulă cu geamuri fumurii pe lateral spate şi lunetă doar dacă au marcajul V43 R şi doar dacă nu sunt aplicate folii peste geam, fie ele şi certificate”.

„În caz contrar, RAR sancţionează orice abatere în privinţa vizibilităţii, dacă maşina este trasă pe dreapta de poliţie, la un control în trafic sau dacă vă prezentaţi la sediile Registrului cu prilejul oricărei verificări.

Toate detaliile menţionate sunt valabile doar pentru activitatea de taximetrie!”, se mai precizează în comunicatul RAR.

Cei care nu se conformează cu aceste norme, riscă pierderea licenței sau chiar respingerea dosarului, în cazul unei noi licențe.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Cum să păstrezi sarmalele proaspete și gustoase timp de 6 luni. Vor fi la fel de bune ca în prima zi
Click.ro
„Ar trebui să spun ultimele cuvinte?” Mesajul trimis familiei de un pasager al avionului Jeju Air, chiar înainte de prăbușire
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
Cât costă salata de bouef la Scărlătescu. Prețul e uluitor
EVZ.ro
Cu ce poți să înlocuiești folia de aluminiu. Păstrează perfect alimentele zile la rând
Spynews
Cutremur pentru Călin Georgescu. Decizia luată în interiorul Bisericii Ortodoxe: Nu pot să cred!
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
RĂSTURNARE în TRAGEDIA din COREEA de SUD! De ce s-a PRĂBUȘIT AVIONUL! INFORMAȚIA MOMENTULUI
Mediaflux
Edith și Ali Firescu de la MPFM, sezonul 6, au devenit părinți pentru prima dată! Imagini emoționante cu fetița lor | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales să le fie nași
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro