Majoritatea șoferilor le folosesc, în special în sezonul estival, însă foliile auto le pot aduce amenzi usturătoare. Dacă aceste obiecte montate pe mașină sunt neomologate, înseamnă că sunt folosite inadecvate, deci conducătorii auto se pot alege cu sancțiuni între 1.300 şi 2.900 de lei.
Fie că își doresc acel efect de geam fumuriu, fie că vor să le folosească doar în scop practic, foliile de protecție solară le pot aduce șoferilor amenzi uriașe.
Legea este clară. Foliile auto se pot folosi, însă ele trebuie să fie omologate de Registrul Auto Român (R.A.R.). În plus, conducătorii auto nu au voie să le aplice pe toate geamurile.
Codul rutier interzice aplicarea foliei de protecție solară pe parbriz şi pe geamurile laterale din faţă. Legea este însă destul de permisivă în cazul lunetei şi al geamurilor laterale din spate.
Așadar, foliile auto omolagate de R.A.R. sunt cele al căror nivel „fumuriu” nu depăşeşte 70%. Vizibilitatea șoferilor în trafic nu trebuie să fie afectată. Ei trebuie să aibă o vizibilitate care să le permită observarea pietonilor, a indicațiilor rutiere, a semnelor și marcajelor corespunzătoare circulației.
În cazul în care aceste aspecte nu sunt îndeplinite de șoferi, ei pot primi amenzi serioase. Astfel, cei care nu respectă regulile menționate în codul rutier riscă să primească o amendă de la 1.300 la 2.900 de lei, în funcție de gravitatea situației. De altfel, conducătorilor auto li se poate suspenda și certificatul de înmatriculare a mașinii.
Legea circulației a suferit recent modificări, iar în ședința de luni – 12 august de la Guvern, au fost aduse noi sancțiuni pentru șoferi. Se va sancționa folosirea inadecvată a telefonului mobil a conducătorilor auto, în timp ce se află în circulație pe drumurile publice.
Așadar, se taxează în acest caz folosirea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii, încercând astfel să se evite ca șoferul să nu-i fie distrasă atenția.