Tensiunile diplomatice dintre Occident și Rusia s-au amplificat, ca urmare a invaziei din Ucraina. Încă de luni, oficiali ai Consiliului Europei anunțau intenția de a exclude Kremlinul din rândurile sale. Dar ieri, înainte cu câteva ore de a fi făcut anunțul, Ministerul de Externe al Rusiei anunța că a lansat procedura de ieșire din Consiliul Europei, în condițiile în care cresc presiunile pentru expulzarea Moscovei din grupul paneuropean pentru drepturile omului.
Ministerul de Externe a postat pe contul său de Telegram o declarație privind „lansarea procedurii de ieșire din Consiliul Europei”, precizând că a notificat-o pe secretarul general Marija Pejcinovic Buric cu privire la plecarea sa.
Consiliul Europei, al cărui mandat este de a apăra drepturile omului și statul de drept și care este separat de Uniunea Europeană, suspendase calitatea de membru a Rusiei la 25 februarie, a doua zi după ce aceasta a invadat Ucraina.
Moscova a declarat săptămâna trecută că alianța NATO condusă de SUA și țările UE subminează Consiliul și că Rusia nu va mai participa. Luni, premierul ucrainean Denys Shmygal a îndemnat Consiliul să expulzeze Rusia, declarând în cadrul adunării că cei responsabili pentru „această agresiune neprovocată și nejustificată nu pot rămâne în unica familie europeană în care viața umană este cea mai mare valoare”, conform Moscow Times.
Aceasta vine după ce forțele Moscovei au intensificat bombardamentele asupra Kievului cu o serie de lovituri care au lovit marți dimineață un cartier rezidențial din capitală, provocând moartea a cel puțin patru persoane.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat o stare de asediu de 36 de ore, începând de marți, de la ora 20.00, înainte de bombardamentele intense preconizate de Rusia, în condițiile în care președintele Putin este din ce în ce mai nerăbdător cu ritmul lent al invaziei sale lansate în urmă cu aproape trei săptămâni.
Marți, Piotr Tolstoi, șeful delegației ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului, i-a înmânat secretarului general Buric o scrisoare în care se detaliază faptul că Moscova părăsește organizația europeană.
Citește și: Vladimir Putin, condamnat în unanimitate de senatul american drept un criminal de război. Cum va fi pedepsit
Luna trecută, Kremlinul a declarat că suspendarea Rusiei a fost nedreaptă, dar a oferit un motiv bun pentru a ieși din organizație, oferind Moscovei ocazia de a restabili pedeapsa cu moartea pentru infractorii periculoși.
Rusia descrie invazia sa în Ucraina ca fiind o „operațiune specială” pentru a demilitariza și „denazifica” Ucraina și pentru a preveni un genocid al vorbitorilor de limbă rusă. Ucraina și aliații occidentali numesc acest lucru un pretext nefondat pentru un război de alegere.
Consiliul a fost fondat în 1949 în încercarea de a consacra drepturile omului în ordinea postbelică a Europei. Acesta a elaborat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care, la rândul său, a înființat Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Rusia a aderat în 1996.
Leonid Slutsky, șeful Comisiei pentru afaceri internaționale din Camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că țările din NATO și UE au văzut în Consiliu „un mijloc de sprijin ideologic pentru expansiunea lor militar-politică și economică spre est”.
Rusia se va retrage acum din Convenția pentru Drepturile Omului, a declarat el pe canalul său Telegram, adăugând: „Dar nu vă fie teamă… Toate drepturile vor fi garantate în țara noastră, în mod necesar și necondiționat”.