Ce secret au italienii pentru ca pastele să nu se lipsească. În jurul acestui fel de mâncare circulă, de altfel, și multe mituri, potrivit cărora pastele nu se lipesc dacă pui ulei în apa în care fierb pastele sau că după acestea s-au fiert, ele trebuie puse imediat sub un jet de apă rece. Aceste mituri vor fi demontat, iar trucurile pentru a obține cele mai bune paste vor fi dezvăluite!
Pastele sunt o opțiune rapidă și delicioasă pentru o masă. Ele pot fi combinate cu o mulțime de sosuri, pot fi preparate după multe rețete, însă pe cât de simplu pare să le prepari, pe atât de ușor este să și dai greș cu ele. Un fapt cu care te poți confrunta atunci când faci paste este ca ele să se lipească de cratiță în timpul fierberii. Dar secretul italienilor, adevărați maeștri ai pastelor, este dezvăluit.
Astfel, ca să eviți ca pastele să se mai lipească de cratița în care au fiert, trebuie să ții cont de anumite reguli de la care italienii nu fac niciodată rabat. Mai întâi, asigură-te că ai ales niște paste de calitate. Deși au un preț mai ridicat, sunt șanse mici ca ele să devină lipicioase sau sfărâmicioase în timpul fierberii. Apoi, trebuie să pui la fiert o cantitate suficientă de apă. Pentru 100 grame de paste este necesar un litru de apă și o linguriță de sare.
Iar dacă vasul în care fierbi pastele este prea mic și apa este prea puțină, amidonul eliberat de paste în timpul fierberii va face ca ele să se lipească. Pastele se pun în apă numai când aceasta a ajuns la punctul de fierbere. Dacă apa nu fierbe când adaugi pastele, șansele ca ele să se lipească de vas sunt mai mari.
Apoi, odată ce pastele au fost puse la fiert, nu trebuie să uiți să amesteci bine în oală. Pastele fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj sau cu 1-2 minute mai mult, dacă le vrei al de dente. Însă dacă prelungești prea mult timpul de fierbere, șansele ca ele să devină lipicioase sunt mai mari.
În ce privește miturile care circulă în jurul pastelor, ei bine nu este nevoie să adaugi ulei în paste, atunci când le fierbi, pentru că nu doar că nu le ajută să nu se lipească, ci mai și diminuează gustul sosului.
Alt mit care este demontat este și cel potrivit căruia pastele trebuie puse sub un jet de apă rece imediat ce s-au fiert. Bucătarii cu experiență spun că acest lucru se face doar dacă nu folosești imediat pastele. Dacă le folosești mai târziu, le poți clăti cu apă rece, pentru a nu se lipi sau pentru a se dezlipi în cazul în care s-au lipit din cauza faptului că au stat într-un vas.