Care este rețeta de paste pe care italienii o prepară chiar și la miezul nopții, nu numai la prânz. Este una extrem de simplă, iar italienii spun despre ea că este o alegere bună pentru orice moment al zilei. Pentru această rețetă de paste se folosesc fusilli, un tip de paste în formă de spirală îndelungată sau în formă de arcuri mici. În mod tradițional, acest tip de paste se servește cu sosuri mai groase.
Pastele pe care italienii le prepară și la miezul nopții sunt, așa cum ați putut deduce, fusilli, însă rețeta are în compoziție și ricotta și smântână. De altfel, gustul cremos al sosului va fi apreciat de toți membrii familiei și nu este exclus ca cineva să poftească la ea chiar și la miezul nopții.
Pentru patru porții, ai nevoie de:
Rețeta de fusilli cu ricotta și smântână se prepară foarte rapid. Mai întâi, pastele fusilli se fierb în apă cu sare, urmărind întocmai indicațiile înscrise pe ambalaj. Se respectă timpul de fierbere al pastelor, pentru ca ele să se păstreze „al dente”.
Totodată, te poți apuca și de prepararea sosului. Ca să faci asta, trebuie să amesteci într-un bol gălbenușurile, parmezanul ras și ricotta. Se adaugă apoi smântâna și se amestecă din nou, cu o furculiță. Se asezonează totul cu nucșoară, sare și piper, după gust. După ce s-au fiert pastele, se strecoară bine. Se pune cratița curată înapoi la foc mediu și se adaugă în ea unt. Când s-a topit untul, se adaugă pastele și se amestecă energic pentru 1-2 minute.
Se oprește apoi focul și se adaugă sosul cu ricotta deasupra, după care se amestecă bine 10-15 secunde, pentru a te asigura că pastele sunt bine acoperite de sos. Se presară parmezanul ras și se adaugă pe deasupra și busuioc, mentă sau alte ierburi aromate.
Dar, pentru a face această rețetă, nu trebuie să folosești nepărat fusilli. Se poate opta și pentru penne, rigatoni sau elicoidali, orice paste poftești deci.
Dar pentru ca pastele să fie „al dente”, nu trebuie să fii neapărat cu ochii pe ceas, ci să adaugi sare în apa în care fierbi pastele și să amesteci bine înainte ca apa să dea în clocot. Pentru un plus de gust, în apă mai poți adăuga și un strop de ulei de măsline.