14 mart. 2022 | 09:12

Cine va primi șomaj tehnic din cauza războiului Rusia-Ucraina. Vești bune pentru acești români!

News
Cine va primi șomaj tehnic din cauza războiului Rusia-Ucraina. Vești bune pentru acești români!
Sancțiuni dure impuse împotriva Rusiei

SUA, Marea Britanie și UE au adoptat sancțiuni care vizează înghețarea activelor președintelui Vladimir Putin și ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, ca răspuns la războiul din Ucraina. Pe lângă acestea s-au impus și sancțiuni economice asupra importurilor de produse din Rusia, sancțiuni ce au tendița de a afecta bunul mers al unor companii din toate statele europene, inclusiv România. De cealaltă parte, Kremlinul a impus și el restricții asupra parteneriatelor comerciale cu companii din statele europene și din Statele Unite. Toate aceste aspecte pot deregla economiile statelor membre UE. În acest context, la nivelul Ministerului Muncii din România s-a pus problema unor ajutoare financiare, sub forma de șomaj tehnic pentru angajații din companiile afectate direct de aceste sancțiuni, așa cum a anunțat recent ministrul de resort, Marius Budăi.

Lista de sancțiuni împotriva Rusiei

Statele memebre UE și Statele Unite ale Americii intenționează să impună noi sancțiuni asupra băncii centrale a Rusiei și să elimine unii dintre creditorii țării din sistemul global de plăți SWIFT, pe lângă alte sancțiuni economice. Alți aliați, printre care Japonia, Canada, Australia și Coreea de Sud, au adoptat, de asemenea, sancțiuni. Deja sunt impuse astfel de sancțiuni împotriva a cel puțin 7 bănci rusești, de eliminare din SWIFT.

La nivelul UE U sunt impuse deja sancțiuni asupra băncii centraldein Rusia privind „comerțul direct sau indirect cu servicii de investiții pentru … titluri de valoare și instrumente ale pieței monetare emise după 12 aprilie 2022”.

În plus, SUA, Regatul Unit, Canada și UE încearcă să „impună măsuri restrictive care vor împiedica Banca Centrală a Rusiei să își utilizeze rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre”. Japonia a impus, de asemenea, restricții asupra tranzacțiilor cu banca centrală.

La nivel de companii rusești, în Marea Britanie cel puțin, companii precum compania aeriană rusă Aeroflot va fi interzisă în spațiul aerian al Marii Britanii. Alte interdicții sunt împotriva unor companii importante precum:

  • Rostec – cea mai mare companie de apărare din Rusia.
  • Uralvagonzavod – cel mai mare producător de tancuri din lume.
  • Tactical Missile Corporation – un important furnizor de rachete aeriene și maritime.
  • United Aircraft Corporation – un holding rusesc care furnizează. avioane militare și include toți marii producători de avioane din Rusia.
  • United Shipbuilding Corporation – cea mai mare companie de construcții navale din Rusia, care a construit principalele nave de război rusești.

Companii rusești afectate de interdicții în UE

De cealaltă parte, UE și Comisia Europeană au impus sancțiuni împotriva unor companii rusești cu ștate vechi pe această piață, după cum urmează:

  • Companiilor cu sediul în UE le este interzis să exporte tehnologie către producătorul rus de arme JSC Kalașnikov, printre altele, precum și către companii farmaceutice, unități de comunicații militare și șantiere navale.
  • Companiilor din UE le este interzis să facă afaceri cu următoarele companii de stat: producătorul de arme Almaz-Antey, producătorul de camioane Kamaz, Portul maritim comercial Novorossiysk, Rostec, Căile Ferate Ruse, producătorul de submarine nucleare Sevmash, compania de transport maritim de hidrocarburi Sovcomflot, United Shipbuilding Corporation și compania de asigurări pentru industria gazelor Sogaz.
  • Internet Research Agency – o companie susținută de Kremlin care se află în spatele campaniilor de dezinformare din Ucraina și finanțată de Evgheni Prigojin, este, de asemenea, interzisă de UE și Elveția.

Citește și: Propunere șoc din partea SUA pentru Rusia. Ce trebuie să facă Putin pentru a scăpa de sancțiunile draconice impuse după invadarea Ucrainei

Marius Budăi: „Companiile din România sunt afectate de sancțiunile impuse Rusiei”

Între companiile sancționate de oficialii UE sunt și unele care au avut activități importante pe piața românească, sau contracte cu companii românești. Conform unor date dini cadrul Ministerului Muncii, deja se pune problema unor deficite destul de mari ca urmare a sistării parteneriatelor cu aceste companii rusești sancționate la nivel european. Ministrul Marius Budăi spune că se ia în calcul varianta de a ajuta o parte a anagajaților din companiile românești afectate de această situație, ajutorul fiind sub forma unui șomaj tehnic, printr-un proiect de act normativ care este deja în discuție la nivel guvernametal.

„Cei care, de exemplu, lucrează şi au contracte pe orizontală şi vor fi nevoiţi ca pentru anumită perioadă să îşi închidă producţia, ar putea primi şomaj tehnic. Trebuie să luăm măsuri pentru oamenii aceia, să îi încurajăm pe investitori să nu facă concedieri, doar să intrăm într-un şomaj tehnic, cum a fost cu pandemia, dar nu în aceleaşi condiţii.

Mi-aş dori să fie plata direct către angajaţi. Cu siguranţă vor fi, pentru că vor fi probleme şi pe lanţul de aprovizionare cu materie primă şi trebuie să preîntâmpinăm. Când vom ajunge în situaţia aceea, eu trebuie să am actul normativ în vigoare”, a declarat la fialul săptămânii trecute Marius Budăi.

Datele comerciale de anul trecut arată că România are un deficit comercial de peste 1,6 miliarde de euro cu Rusia. În 2021 importurile românești din Rusia au crescut cu peste 33%, în timp ce exporturile au crescut cu doar 2%. Deși, aparent, România nu este afectată de sancțiunle impsue Rusiei, dar pe termen scurt, privind în perspectivă lucrurile s-ar putea complica, nu numai pentru companiile românești, ci și pentru întreaga economie românească.

Rămâne să vedem ce se va întâmpla în viitorul apropiat și, în cele din urmă, care vor fi efectele asupra economiei românești.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro