Unul din apropiații lui Vladimir Putin este celebrul patron al clubului britanic de fotbal Chelsea. Roman Abramovici este pus, de ceva vreme, în situația de a nu mai putea intra și locui pe teritoriul britanic, lucru de altfel confirmat și în Downing Street. Cu toate astea, se pune acum problema unor noi sancțiuni la adresa miliardarului rus, ca urmare a situației din Ucraina.
Oligarhul rus, cu afaceri de milioane de euro în Europa, Roman Abramovici este persona non-grata în Regatul Unit. Deși nu a mai fost văzut în Anglia, încă din 2018, afacerile sale de aici continuă, mai ales că încă este proprietarul clubului Chelsea.
În urmă cu două zile Boris Johnson s-a exprimat la adresa acestuia când a afirmat că proprietarul rus al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, se confruntă cu sancțiuni.
În timpul unei declarații în Camera Comunelor în care a prezentat măsurile împotriva Rusiei, Boris Johnson a spus că Abramovici „se confruntă deja cu sancțiuni”. Dar laburistul Chris Bryant a ridicat ulterior o chestiune de procedură pentru a întreba despre acuratețea remarcilor sale.
Purtătorul de cuvânt oficial al primului ministru a declarat că premierul va corecta înregistrarea. Roman Abramovici a mai avut probleme cu viza sa pentru Marea Britanie, dar nu a fost sancționat.
„Primul ministru a spus că Roman Abramovici a fost sancționat. Din câte am înțeles, acest lucru nu s-a întâmplat. Sunt sigur că prim-ministrul a fost complet neintenționat în a da o indicație falsă. Dar ar fi util dacă primul ministru ar putea corecta înregistrarea… acestea sunt momente importante de fapt.”, a declarat laburistul Chris Bryant, conform BBC.
Abramovici a devenit proprietarul companiilor care controlează Chelsea în 2003 și se pare că este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. El a avut probleme în legătură cu viza sa de antreprenor în 2018 și în cele din urmă și-a retras cererea.
În octombrie 2021, purtătorul de cuvânt al omului de afaceri a confirmat că acesta a călătorit la Londra în calitate de cetățean israelian, intrând astfel în Regatul Unit fără a avea nevoie de viză.
Roman Abramovici a deținut o viză de investitor Tier 1, un tip de document conceput pentru a încuraja persoanele foarte bogate din afara UE să investească în Regatul Unit. Pentru a depune cererea, persoana trebuie să fie pregătită să investească cel puțin 2 milioane de lire sterline în țară în primele trei luni de la sosire.
Aceste vize au fost eliminate săptămâna trecută, în contextul în care tensiunile dintre Rusia și Ucraina au continuat să crească. În 2021, unii deputați din opoziția britanică au cerut ca Abramovici și Alisher Usmanov, care are legături cu Everton, să fie sancționați.
Citește și: Armata Rusiei se apropie de Kiev. Ce se întâmplă acum în Ucraina
În vârstă de de 55 de ani, Abramovici este unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia. Se pare că a vândut păpuși înainte de a face avere în petrol în anii 1990, după prăbușirea fostei Uniuni Sovietice.
Oligarhul rus a fost partener de afaceri al regretatului magnat Boris Berezovsky, asociat al fostului președinte rus Boris Elțîn. Abramovici a fost un confident al fostului președinte rus Boris Elțîn și al actualului lider rus Vladimir Putin.
Criticii spun că cei doi oameni de afaceri s-au folosit de legăturile lor de „familie” de la Kremlin pentru a achiziționa companii de stat cheie la prețuri sub valoarea de piață. În trecut, Roman Abramovici a fost guvernator al regiunii rusești Chukotka.
Miliardarul rus Serghei Pugachev a susținut că Abramovici a cumpărat clubul din vestul Londrei în urmă cu 18 ani în cartea lui Catherine Belton, Putin’s People, publicată în 2020.
Ulterior magnatul dădea în judecată editura pentru câteva milioane de euro. Roman Abramovici, a primit scuze de la HarperCollins pentru că a publicat afirmații potrivit cărora ar fi cumpărat clubul londonez la ordinul președintelui rus Vladimir Putin.
Abramovici a acceptat o înțelegere în procesul său de defăimare împotriva HarperCollins și a lui Catherine Belton, a cărei carte „Putin’s People” a inclus afirmațiile miliardarului rus Serghei Pugachev.
HarperCollins a confirmat în decembrie 2021, într-o declarație, înțelegerea, care a urmat unei hotărâri a Înaltei Curți din noiembrie al aceluiași an, potrivit căreia cartea lui Belton conținea nouă afirmații defăimătoare la adresa lui Abramovici.
„Suntem încântați că HarperCollins și autorul și-au cerut scuze domnului Abramovici și au modificat cartea, eliminând mai multe afirmații false despre el. Aceste afirmații erau lipsite de dovezi și erau într-adevăr false. Acest lucru vine ca urmare a hotărârii Înaltei Curți engleze.
Curtea a stabilit că, într-adevăr, cartea a inclus mai multe afirmații defăimătoare despre dl Abramovici. În total, au fost convenite modificări care au dus la eliminarea sau adăugarea a peste 1.700 de cuvinte”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Abramovici.
Editura a modificat cartea și a fost de acord cu o donație caritabilă în loc de daune.