Dacă pomii înfloresc însă nu fac și fructe înseamnă că undeva există o problemă ce trebuie remediată. Cauzele lipsei rodului la pomii fructiferi pot fi multiple, astfel că este necesară o analiză detaliată a situației. Află ce ai făcut greșit și cum eviți lipsa rodirii la pomii fructiferi. Iată ce trebuie să știi!
Pentru a evita lipsa rodirii la pomii fructiferi, primul lucru la care trebuie să fii atent este la soiul de pom fructifer plantat. Poate că nu este încă vremea sa de rodire, dacă este nou plantat. Trebuie să știi că sunt pomi care rodesc din primul an de după planatre, ca în cazul piersicului, sau după mai mulți ani, ca în cazul merilor, perilor, gutuilor.
Un alt motiv al lipsei rodului pomilor ar putea fi excesul de umiditate, întrucât în privința udatului este nevoie de un echilibru. Nici seceta prelungită nu le face bine pomilor, așadar mare atenție.
Un alt motiv pentru care pomii nu au rod sunt și înghețurile târzii sau lipsa orelor de îngheț. Unii pomi au nevoie de un anumit de ore de frig. Alt motiv pentru lipsa rodirii ar putea fi și apariția dăunătorilor și a bolilor.
Ei trebuie tratați, deci, iar solul lor trebuie să aibă macro și microelemente benefice pentru fructe. Un rol important îl are și toaletarea pomilor, care nu trebuie efectuată nici prea devreme, nici prea târziu.
Ca să eviți însă lipsa rodirii la pomi, trebuie să iei în calcul și că, de regulă, pomii fructiferi rodesc mult 1 până la 3 ani, apoi vor rodi mai puțin sau chiar deloc.
Este un lucru perfect normal, numit de specialiști alternanță de rodire, fenomen ce poate fi prevenit prin operațiuni simple precum tăierea anuală la timp și în mod corect, păstrarea frunzelor într-o stare cât mai sănătoasă, fertilizarea solului, întrucât este nevoie de echilibru pentru că azotul în exces duce la diminuarea diferențierii mugurilor de rod și la intrarea în fenomenul de alternanță de rodire.
Nu în ultimul rând, pentru a evita lipsa rodirii la pomii fructiferi, trebuie să fii atent și la solul slab calitativ, dar și la soiurile alese. Unele dintre soiurile de pomi fructiferi intră mai repede în alternanța de rodire, în mod absolut natural, neavând neapărat vreo legătură anume cu ceilalți factori amintiți anterior.